Volledig scherm
Het onder water gelopen terrein van de Farm & Country Fair. © DG

Eerste dag Farm & Country Fair afgelast na hevige regenval

IJZERLO - De eerste dag van de Farm & Country Fair in IJzerlo is afgelast. Oorzaak is de hevige regenval die gisteravond de Achterhoek teisterde, waardoor het terrein aan de Westendorpweg onbegaanbaar is. „Een ramp natuurlijk”, zegt organisator Joke Ruesink.

De regen barstte donderdagavond om 22.00 uur los. Pas zeven uur later, rond 05.00 uur vanmorgen, hield het op met regenen. „Het terrein is helemaal ondergelopen, overal liggen enorme plassen waar je werkelijk doorheen moet waden. Ook stands staan onder water. Het is niet te doen.”

Daarnaast zijn tenten, met spullen en al, omgewaaid en weggewaaid. Die werden tientallen meters verderop weer teruggevonden. Omdat de meeste standhouders hun spullen donderdag reeds in de tenten hadden gezet, zijn veel goederen beschadigd en is de (financiële) schade groot.

'Moeilijke beslissing'
Ruesink noemt het 'een ontzettend moeilijke beslissing' om de eerste dag van het evenement af te gelasten. „Eén keer eerder hebben we een dag moeten schrappen, achttien jaar geleden. Toen kon de zondag niet doorgaan vanwege een storm de avond ervoor. Maar het is de eerste keer dat we moeten afgelasten door wateroverlast.”

Brandweer
Er wordt nu met man en macht gewerkt om het terrein te prepareren voor zaterdag en zondag, zodat de Farm & Country Fair die dagen wel door kan gaan. De brandweer is bezig het water weg te pompen én de familie Ruesink, op wiens erf het evenement is, krijgt hulp van tientallen vrijwilligers. „Heel bijzonder en fijn is dat mensen uit alle hoeken en gaten komen om ons te helpen. Standhouders, mensen uit de buurt, vrienden en kennissen. Dat is echt super.”

Ook de loopgraven op het terrein, gegraven door een militair-historische groep, zitten vol water en moeten leeggepompt worden. Doordat de sloten vol zitten wordt afvoeren van al het water lastig. Het waterschap Rijn en IJssel is ingeschakeld om mee te denken over een oplossing.

Droog
Behalve dat tientallen mensen nu bezig zijn op het terrein, hoopt Ruesink van harte dat het droog blijft. „Dan kan het water een beetje wegzakken én komt er geen nieuw water bij. Want als het wel gaat regenen kunnen we natuurlijk bezig blijven.”

Bezoekers die kaarten voor de vrijdag hebben gekocht, kunnen de tickets zaterdag of zondag gebruiken als entreebewijs.

21e keer
De Farm & Country Fair wordt dit jaar voor de 21e keer gehouden. In 2015 kwamen er 43.500 bezoekers naar het evenement op het erf van de familie Ruesink in de buurtschap IJzerlo, bij Aalten.

Volledig scherm
Het onder water gelopen terrein van de Farm & Country Fair in IJzerlo. © Theo Kock
Volledig scherm
Tafereel op de Farm & Country Fair in 2015. © Theo Kock
Volledig scherm
Het onder water gelopen terrein van de Farm & Country Fair in IJzerlo. © Theo Kock

Achterhoek