Volledig scherm
© ANP

Er lijkt geen einde te komen aan jaren slepende burenruzie over aarden wal op erfgrens in Aalten

DEN HAAG/AALTEN - Het komt niet snel meer goed tussen een Aaltense kippenhouder en diens buurman, die een drie meter hoge aarden wal heeft staan op de erfgrens met het kippenbedrijf aan de Essinkweg.

Pluimveehouder Vreman doet alles om de wal weg te krijgen en buurman Hoftijzer probeert alle plannen van Vreman te frustreren. Met deze al jaren slepende burenruzie hebben de gemeente Aalten en verschillende rechtbanken het flink druk.

Gisteren behandelde de Raad van State de bezwaren van Vreman tegen de aarden wal, die jaren terug illegaal is aangelegd. De wal is volgens Vreman slecht voor het kippenbedrijf. Zo zou de wal onder meer de luchtstromen in de stallen blokkeren.

Vervuild?

De vrees van Vreman dat er vervuilde grond is gebruikt voor de wal, lijkt ongegrond. Want volgens de gemeente Aalten blijkt uit onderzoek dat de grond schoon is. De wal hoeft van de gemeente niet weg. Sterker: Hoftijzer heeft na een paar aanpassingen alsnog een vergunning gekregen. Omdat Vreman niet in hoger beroep ging, kan hij niets meer doen tegen die vergunning.

Daarmee is de kous niet af. Want de gemeente heeft nog een handhavingsprocedure lopen tegen Hoftijzer, die gaat om beplanting en het inzaaien van de wal. Hoftijzer weigert namelijk bomen en struiken te zetten op de met onkruid begroeide wal. Als hij dat blijft weigeren gaat de gemeente dat zelf doen. Hoftijzer moet de kosten daarvoor van 3.500 euro zelf betalen.

Aalten en Hoftijzer overleggen over een oplossing, maar het is niet bekend of die er is voor de gemeente de wal wil inzaaien, half april. Uitspraak over het verzoek van Vreman om de wal volledig te verwijderen volgt over een paar weken.

Achterhoek