Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.
Volledig scherm
Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. © dG

Gelderse Pauwenveer voor Nationaal Onderduikmuseum Aalten

AALTEN - Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten heeft de Gelderse Pauwenveer toegekend gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. De prijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en een kunstwerk van Niels van Bunningen. 

Het museum in Aalten vertelt over het leven van een gemeenschap in een ongewone tijd, de Tweede Wereldoorlog. Het schetst een beeld van het dagelijkse leven in de bezettingsjaren 1940-1945. Aalten kende een relatief hoog aantal onderduikers. Het museum vertelt hun verhalen op een interactieve wijze. Afgelopen jaar ontving het museum ruim 19.000 bezoekers.

Actualiteit

Sinds zes jaar probeert het museum aan te sluiten bij de actualiteit. De jury is onder de indruk van de vele methodieken die het museum daarbij toepast, zoals een escaperoom, een programma van lezingen en debat over vluchtelingen of met een groep ‘verhalenvangers’ op zoek naar verhalen over vrijheid en rechtvaardigheid. 

Het museum werkt nauw samen met het onderwijs en opereert net als op de andere terreinen grensoverschrijdend. De medewerkers zijn nu druk bezig met de voorbereidingen van de 75-jarige herdenking van de bevrijding in 2020. In het museum werken vier mensen (1,9 fte) en 140 vrijwilligers. 

Gelderland

De Gelderse Pauwenveer  wordt een keer in de twee jaar toegekend aan een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuur in de provincie Gelderland. De andere genomineerden waren Weeshuis Museum Culemborg en Museum Elburg. Zij ontvangen een cheque van 5.000 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek