Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Ruland van den Brink

Gerrit woont vlakbij de grens: ‘De liefde stopt hier niet’

overburenUitzicht op de overburen? Dat levert een inkijkje op in hun wereld. Elke week spreken we iemand met bijzondere buren. Gerrit van Veen (63) verhuisde op zijn negende naar het grensdorp Dinxperlo, waar hij - op wat omzwervingen met veel plezier woont.

‘Op mijn negende verhuisde ik naar Dinxperlo. Pal aan de Duitse grens wonen was niet iets dat mijn opa, een molenaar uit Wageningen, toejuichte. Opa had de oorlog nog op het netvlies. Het oorlogssentiment was in mijn jeugd voelbaar.

Ik herinner me toeterende auto’s wanneer Nederland Duitsland versloeg op EK’s of WK’s voetbal. Dat gebeurde omgekeerd trouwens ook.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Abrahams vieren halve eeuw jongerencentrum Bredevoort mee
  PREMIUM

  Abrahams vieren halve eeuw jongeren­cen­trum Bredevoort mee

  BREDEVOORT - Attica, I’varca, Chi Chi Club, Eucalypta, de Möllenkoare, het waren slechts enkele van de vele roemruchte namen uit de Achterhoekse jeugdcultuur. Al deze jongerencentra uit de jaren zestig en zeventig zijn aan de tijdgeest bezweken. ’t Centrum in Bredevoort is een van de weinige die de eeuwwisseling heeft overleefd en inmiddels zelfs Abraham heeft gezien. De kracht? ,,Vriendengroepen en iedereen hier kent elkaar.”
 2. Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

  Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

  WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek