Volledig scherm
Een grenscontrole op archiefbeeld © ANP

Gezochte man, gestolen auto en illegalen ontdekt bij grenscontroles in regio

AALTEN / ARNHEM - Bij uitgebreide grenscontroles langs de grens met Duitsland zijn 21 personen aangehouden. In totaal zijn ruim 4.000 personen gecontroleerd, 56.000 euro aan openstaande boetes geïnd en 95 strafbare feiten geconstateerd.

De politie hield van woensdagmiddag tot donderdagochtend uitgebreide controles langs de grens van Groningen tot Aken. Dat gebeurde in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, douane, de Belastingdienst en de Duitse douane en politiekorpsen.

Aalten
Bij de grensovergang in Aalten heeft de politie een auto met twee illegalen onderschept. De twee hadden geen verblijfsrecht in Nederland, wel in Duitsland. Het duo had softdrugs bij zich. Dat is in beslag genomen en vernietigd.

Zeddam
Bij Zeddam werd op een zandweg een verlaten gestolen auto gevonden. Die bleek een maand geleden gestolen te zijn in Zeddam.

Arnhem
In de trein van Arnhem naar Oberhausen hebben agenten een Nederlandse man aangehouden tegen wie een arrestatiebevel liep. De man moet nog 23 dagen gevangenisstraf uitzitten.

Controles
Langs de hele grens werden controlezone's ingericht, waar tussen 16.00 uur en even na middernacht werd gecontroleerd. De controles waren vooral gericht op het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit en verkeersovertredingen. Ook werd gezocht naar gestolen voertuigen.

'Door controles aan de grens op de grote verkeersaders en controles in het achterland aan beide zijden van de grens werd een grote pakkans bereikt', meldt de politie in een persbericht.

De controles in cijfers

Gecontroleerde voertuigen/treinen en schepen: 2.835 Gecontroleerde personen: 4.034 Strafbare feiten: 95, waarvan 56 met betrekking tot de Opiumwet, 15 voor het rijden onder invloed, 15 met betrekking tot de Vreemdelingenwetgeving, 2 voor diefstal, 2 voor valsheid in geschrifte, 2 met betrekking tot de Wet Wapens en Munitie, 1 voor mensenhandel, 1 voor verdacht geld en een nog onbekend strafbaar feit. Er zijn 977 blaastesten afgenomen. 10 bestuurders hadden geen geldig rijbewijs. Er werd 56.176,70 euro aan openstaande boetes geïnd. Er werd één gestolen auto in beslag genomen. Verder werden 1 mes, 1 radarverklikker, 8 fietsen, 1 hasjpijp, 2 valse rijbewijzen en 1 valse ID-kaart in beslag genomen. Er is ruim 613 gram wiet en bijna 300 gram hasj gevonden. Verder zijn bijna 20 gram cocaïne, 560 gram amfetamine, 6 joints, 68 xtc-pillen en 67 paddenstoelen in beslag genomen.

Achterhoek