Volledig scherm
AT-16 Harvard. © pr

Herdenking van vliegtuigcrashes in Breedenbroek en IJzerlo

BREEDENBROEK - In augustus 1941 en juni 1942 waren er bij Breedenbroek twee vliegtuigcrashes. Om die te herdenken worden dinsdag 26 juni twee borden met informatie daarover onthuld. Een oud militair toestel, een AT-16 Harvard, vliegt dan voor een fly-by over de locatie.

De borden worden geplaatst bij stuw in de Keizersbeek bij de Luimesweg in Breedenbroek. Het is een gezamenlijk initiatief van Stichting Historie Breedenbroek-Voorst en de stichting De Moezeköttel. De borden maken deel uit van de ‘Liberationroute’. 

In de vroege ochtend van 6 augustus 1941 vloog de Handley Page Hampden met vier bemanningsleden tegen de woning en werkplaats van de familie Lammers op de hoek Den Dam/Luimesweg. Hierbij kwamen alle bemanningsleden en twee kinderen van de familie om het leven.

Op dinsdag 2 juni 1942 in de vroege ochtend werd de Amstrong Whitley-bommenwerper getroffen door machinegeweervuur, vloog door ontploffing uit elkaar en kwam gedeeltelijk op Breedenbroeks grondgebied terecht. Ook hierbij kwamen de vijf bemanningsleden om het leven. Ze werden begraven op het kerkhof in Gendringen.

QR-code

Volgens Peter Tadema van de stichting Historie Breedenbroek-Voorst is het belangrijk dat op steeds meer plekken in de regio informatieborden komen. ,,Om de verhalen door te kunnen blijven vertellen aan de generaties die na ons komen. Op de borden is een QR-code afgedrukt waarmee je met behulp van een mobiele telefoon het achterliggende verhaal kunt lezen.”

Wie bij de onthulling wil zijn is om 18.45 uur welkom op het bedrijventerrein van Timmerbedrijf Roes aan Luimesweg 6. Vandaar gaat het samen naar de stuw in de Keizersbeek, waar de borden worden onthuld. Leden van de Harmonie St. Antonius uit Breedenbroek omlijsten de gebeurtenis met muziek.

IJzerlo

Het jachtvliegtuig ondersteunt ook de jaarlijkse herdenking van het neerstorten van een bommenwerper op 26 juni 1943 in IJzerlo. ,,Het neerstorten wordt jaarlijks herdacht, elke vijf jaar maken we van de herdenking iets speciaals’’, zegt voorzitter Arjan van Lochem van de Christelijke Oranjevereniging IJzerlo.

Het monument staat bij het bruggetje over de Keizersbeek aan de Huisstededijk. Het is daar in 2003 geplaatst ter herinnering aan het neerstorten van een Stirling-bommenwerper van de Engelse luchtmacht. Vijf van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. 

De Harvard is afkomstig van vliegveld Gilze-Rijen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek