Hotch de voorleeshond oordeelt niet als Floris zich verspreekt

videoAALTEN - Floris Hulzink (9) zit in een hoekje van de bibliotheek in Aalten op de bank met voorleescoach Gerrie Pols. Floris leest voor uit De Kleine Grijze Wolf en heeft soms moeite met woorden, maar dat vindt voorleeshond Hotch niet erg.

Het is voor het eerst dat in de Achterhoek een voorleeshond wordt ingezet. Dat zijn speciaal getrainde honden, die rustig blijven rond kinderen en een poot op een boek leggen waar ze uit voor willen worden gelezen. Het moet (moeilijk lezende) kinderen het vertrouwen geven om voor te durven lezen. 

Belangrijk, zegt Ellen Wiegerinck van Bibliotheek Achterhoekse Poort. ,,Een hond oordeelt niet wanneer je er even niet helemaal lekker uit komt. En als kinderen ergens steeds beter in worden, gaan ze het ook leuker vinden.”

Floris heeft dyslexie en vindt (voor)lezen niet zo leuk. Moeder Jacodien Hulzink: ,,Mensen, ook ik, verbeteren hem of hebben een oordeel. Een hond heeft dat niet. Ik denk dat het toch meer zelfvertrouwen geeft. Je leest op een speelsere manier voor.”

Hotch en zijn baasje maken een tour langs vier vestigingen van de Achterhoekse bibliotheek. Alle sessies in maart zijn volgeboekt, in april is er nog wel tijd.

Volledig scherm
Floris Hulzink (9) mag als eerste voorlezen aan een speciaal daarvoor opgeleide hond in de bibliotheek in Aalten. © Theo Kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek