Volledig scherm
Boerderij De Welsker. © Theo Kock

Leegstaande boerderij in De Heurne kan opgeknapt worden na forse subsidie van provincie

DE HEURNE - Boerderij De Welsker in De Heurne krijgt een provinciale subsidie van bijna 230.000 euro voor renovatiewerkzaamheden. In totaal is met het project zo’n 390.000 euro gemoeid.

Rijksmonument De Welsker is een zogeheten een scholtenboerderij uit 1825 die al tien jaar leegstaat. Het complex bestaat uit een voor- en achterhuis en een veld- en veeschuur. Vorig jaar kwam het in handen van een Nederlandse familie die woont in het Duitse Hamburg. 

In de eerste fase van de renovatie wordt een van de schuren omgeturnd tot ontmoetingsplek voor de buurt en families. Ook kunnen hier straks zakelijke bijeenkomsten worden gehouden. 

Miljoenen naar monumenten

Ook veel andere historische gebouwen krijgen van de provincie een bijdrage voor restauratie. De subsidies komen uit de Regeling Erfgoed 2019. Eerder dit jaar werd er al 13,5 miljoen euro verdeeld over verschillende projecten. Omdat niet alle aanvragen gehonoreerd konden worden, besloot Provinciale Staten vlak voor de zomer nog eens 13,1 miljoen euro beschikbaar te stellen. 

Met de bijdragen wil Gelderland meehelpen met het in stand houden en/of verduurzamen van de monumenten. 

Volledig scherm
De keuken in boerderij De Welsker. © Sjoerd van der Werf
 1. Abrahams vieren halve eeuw jongerencentrum Bredevoort mee
  PREMIUM

  Abrahams vieren halve eeuw jongeren­cen­trum Bredevoort mee

  BREDEVOORT - Attica, I’varca, Chi Chi Club, Eucalypta, de Möllenkoare, het waren slechts enkele van de vele roemruchte namen uit de Achterhoekse jeugdcultuur. Al deze jongerencentra uit de jaren zestig en zeventig zijn aan de tijdgeest bezweken. ’t Centrum in Bredevoort is een van de weinige die de eeuwwisseling heeft overleefd en inmiddels zelfs Abraham heeft gezien. De kracht? ,,Vriendengroepen en iedereen hier kent elkaar.”
 2. Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

  Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

  WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek