Volledig scherm
Wagens van de Nederlandse (links) en Duitse brandweer in Dinxperlo. © DG

‘Maak haast met samenwerking tussen Duitse en Achterhoekse brandweer’

AALTEN - De Duitse brandweer moet snel intensief gaan samenwerken met de Achterhoekse collega’s, mede om de gevolgen van de voorgestelde brandweerbezuiniging in deze regio op te vangen. Een duidelijk plan voor zulke grensoverschrijdende samenwerking ontbreekt in de huidige voorstellen van de VNOG, vinden drie Achterhoekse burgemeesters.

Daarom moet VNOG-directeur Diemer Kransen concrete voorstellen doen om de samenwerking van de grond te krijgen. Dat vraagt burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten in een amendement, dat hij vandaag indient mede namens Joost van Oostrum van Berkelland en Anette Bronsvoort van Oost Gelre, in een vergadering waarin het besluit valt over de VNOG-plannen.

De burgemeesters van de drie grensgemeenten constateren dat de Duitsers bereid zijn tot vergaande samenwerking. Daarmee is eind 2018 al een begin gemaakt in het Euregio-project CrossFire, dat moet leiden tot een brandweerteam met zowel Nederlandse als Duitse blusgasten in een internationale kazerne. Met grotere teams wordt de brandweerhulp sneller en beter in de dunbevolkte grensgebieden en het lost tegelijk het probleem op van te weinig vrijwilligers, en dus te weinig bezetting

Graag verder met de samenwerking

De brandweerteams aan de grens willen graag verder bouwen aan deze samenwerking. ‘Ik vind het echter een gemis dat in de nu voorgestelde besluiten daarvan niets is terug te vinden’, schrijft Stapelkamp.

Quote

Een gemis dat in de nu voorgestel­de besluiten daarvan niets is terug te vinden.

Anton Stapelkamp, Burgemeester Aalten

De VNOG-directeur moet daarom in juni komen met een zogeheten startnotitie, waarin staat ‘welke mogelijkheden de directeur concreet ziet om de grensoverschrijdende samenwerking binnen afzienbare tijd te intensiveren en structureel te regelen. En daarbij aan te geven hoe en wanneer hij dat denkt te kunnen bereiken’.

Het samen gebruiken van kazernes aan beide zijden van de grens en de volledige samenvoeging van korpsen moeten daarin serieus aan bod komen. Daarvoor zouden de nu al samenwerkende posten Dinxperlo en Suderwick (op amper een kilometer afstand van elkaar) als eerste in aanmerking moeten komen.

De burgemeesters van de 22 deelnemende gemeenten vergaderen vandaag (10.00 uur) in Apeldoorn over de VNOG-plannen. Dan wordt ook duidelijk worden of het amendement wordt aangenomen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek