De maaltijdbezorging is gestopt.
Volledig scherm
De maaltijdbezorging is gestopt. © Careaz

Maaltijdservice Dinxperlo voor kwetsbare ouderen stopt uit vrees voor gezondheid

DINXPERLO - De maaltijden zijn bestemd voor kwetsbare ouderen, ze worden bereid in een omgeving waar kwetsbare ouderen wonen en ze worden rondgebracht door vrijwilligers die zelf veelal boven de 70 jaar zijn. Die combinatie van ouderen zorgt er volgens regiomanager Wim Sletterink dat Careaz in Dinxperlo maandag is gestopt met de maaltijdservice.

Voor het weekeinde kregen de klanten van Careaz het bericht dat ze hun maaltijden met ingang van maandag moesten missen. Regiomanager Sletterink: ,,Vrijdag kwam het bericht dat alle verpleeghuizen dicht gingen. Wij moeten heel kritisch kijken naar alle maatregelen, we moeten niet onnodig kwetsbare ouderen treffen.”

Heel vervelend

Het schrappen van het bezorgen van de maaltijden wordt door de regiomanager van zorgorganisatie Careaz als ,,heel vervelend” betiteld. Niet iedereen maakt dagelijks gebruik van de maaltijdservice, er zijn ook mensen die slechts één of twee keer per week een maaltijd thuis krijgen.

,,We hebben iedereen gewezen op alternatieven. Daar wordt ook volop gebruik van gemaakt. Mensen voelden zich wel overvallen, maar na onze uitleg snapten ze het wel en was er ook begrip.”

Alternatieven

Volgens Sletterink hebben alle klanten wat geregeld met een alternatieve leverancier, familie, kennissen of vrienden. ,,Voor de grootste groep heeft het geen problemen opgeleverd, ik geloof niet dat er iemand is die geen maaltijd krijgt.”

De maatregel heeft alles te maken met de concentratie van ouderen rond woonzorgcentrum Dr. Jenny in Dinxperlo. ,,De gemiddelde leeftijd is 86 jaar, dat zijn alleen maar kwetsbare ouderen. De maaltijden worden rondgebracht door vrijwilligers, dat zijn bijna allemaal zeventigplussers. Die brengen het bij mensen die ook allemaal oud zijn.” Het schrappen van de bezorging is volgens Sletterink door de bezorgers zelf ook met instemming begroet. ,,Zij zijn blij met het oog op hun eigen gezondheid dat we ermee gestopt zijn.”

Met vrijwilligers

Er is ook alternatieve bezorging. Die loopt via welzijnsorganisatie Figulus. De vrijwilligers worden geworven via de coronahulpgroepen op Facebook voor Dinxperlo en omstreken en Aalten-Bredevoort. Volgens Figulus-directeur Eric Wichgers wordt daar al volop gebruik van gemaakt. Hij schat dat het in de hele gemeente Aalten om bijna 240 dagelijkse maaltijden gaat.

Careaz heeft ook verzorgingshuizen in Lichtenvoorde. Daar heeft het geen gevolgen, omdat de maaltijden per 1 januari aan een andere organisatie waren overgedragen. In Borculo is de bezorging ook gestopt, daar ging het maar om enkele klanten.

Achterhoek