Volledig scherm
Onthulling van het monument. © PR

Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei hebben zich zeven Achterhoekse gemeenten gemeld voor Levenslicht. In heel Nederland zijn dat er al meer dan honderd. In totaal telt het werk 104.000 steentjes, dat overeenkomt met het aantal joodse inwoners dat na Tweede Wereldoorlog niet terugkeerde. Het lichtmonument verwijst ook naar de Roma en Sinti die door de nazi’s zijn vervolgd en vermoord.

Het lichtmonument is te zien vanaf 27 januari, de dag waarop de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz internationaal wordt herdacht. Elke avond lichten de stenen op onder het uv-licht dat er op schijnt.

Levenslicht gaat ademen

,,Dan gaat Levenslicht ademen in het licht, om het leven erin te houden”, zei de kunstenaar bij de presentatie van zijn monument in een uitzending van De Wereld Draait Door. ,,Mensen kunnen ernaar turen, mijmeren, herdenken. Die stilte, dat hele persoonlijke, dat wil ik graag terugbrengen.”

Het ontwerp is afgeleid van het joodse gebruik om bij een bezoek aan een graf een steentje op die grafsteen achter te laten. Voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ,,104.000 mensen verdienen het dat we altijd aan ze blijven denken.”

De locaties nog bepalen

Levenslicht is vanaf eind januari twee weken te zien in Aalten, Bronckhorst, Doesburg, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Montferland en Winterswijk. Oude IJsselstreek doet mee aan het project, aldus het college van B en W, ‘omdat ook in deze gemeente mensen om wie zij waren, zijn opgepakt en weggevoerd’.

Op welke plekken Levenslicht in de diverse plaatsen precies is te zien moet nog worden bepaald. Het monument bestaat uit een enkele vierkante meters grote plaat, waar de stenen op liggen. Ze worden via een uv-lamp in een standaard bestraald. Het monument blijft vanaf de herdenking van de bevrijding van Auschwitz (de laatste zondag in januari) ongeveer twee weken zichtbaar.

  1. Paardenconcoursen en lessen in hele Achterhoek afgelast door dreiging rhinovirus: ‘Vermijd neus-tot-neuscontact’

    Paardencon­cour­sen en lessen in hele Achterhoek afgelast door dreiging rhinovirus: ‘Vermijd neus-tot-neuscon­tact’

    HENGELO/ DINXPERLO - Paardenconcoursen en lessen met pony’s en paarden zijn in de hele Achterhoek afgelast vanwege de dreiging van het rhinovirus. Zo gaan bij rijvereniging De Gompert in Hengelo de selectiewedstrijden dressuur voor pony’s dit weekend niet door. Bij de Grensruiters in Dinxperlo is er geen enkele les tot en met volgende week zondag, 22 december.

Achterhoek