Vandaag was de herdenking van de razzia die in 1943 plaatsvond. De 88-jarige mevrouw Houwers was als jong meisje getuige.
Volledig scherm
PREMIUM
Vandaag was de herdenking van de razzia die in 1943 plaatsvond. De 88-jarige mevrouw Houwers was als jong meisje getuige. © theo kock persfotografie

Na 75 jaar laat razzia in Aaltense kerken nog sporen na

AALTEN - Gert Nobel speelde op zondag 30 januari 1944 op het orgel van de Westerkerk in Aalten, toen Duitse SS-ers deze kerk omsingelden. De geboren Rotterdammer, 19 jaar oud, was in Aalten ondergedoken. Nobel was één van de in totaal 48 jonge mannen die tijdens deze razzia, de eerste die in oorlogstijd in een Nederlandse kerk werd gehouden, werd opgepakt en afgevoerd. 

Vijf van hen overleefden dat niet: vier stierven aan de ontberingen in een Duitse concentratiekampen of een dodenmars, de vijfde bij een bombardement. Bij allen heeft die razzia sporen in hun naoorlogse leven nagelaten, soms heel diep.

Het verhaal van die razzia in de Aaltense kerken werd woensdagmiddag, precies 75 jaar later, verteld in de Oosterkerk. ,,Een tragedie die tot de dag van vandaag littekens heeft nagelaten”, vertelde Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De herdenking wordt in september gevolgd door een expositie, gebaseerd op brieven, dagboeken, foto’s, herinneringen. ,,Om hen een gezicht te geven.”

Nabestaanden

Quote

Ik zie ze nog zitten in die wagen van de Duitsers. Ik vond het heel erg. Vreselijk.

Alie Houwers-Heinen, Getuige razzia

Bij die herdenking waren nabestaanden van die weggevoerde jongemannen aanwezig, maar ook Aaltenaren die onderdak gaven aan onderduikers, getuigen die de razzia in de kerk of op straat hebben meegemaakt. Alie Houwers-Heinen, nu 88 jaar, zat als 13-jarig meisje in de kerk. ,,Het orgel bleef maar aan één stuk spelen”, herinnert zij zich. Zij zat met haar vader in de kerk, als oudste kind met vier broertjes en zusjes, moeder was thuis met de jongsten.

,,Tijdens de dienst kwam er opeens een stel naar beneden en renden weg.” Later buiten zag de Aaltense hoe jonge mannen een vrachtwagen van de Duitsers in werden geladen. ,,Ik zie ze nog zitten in die wagen van de Duitsers. Ik vond het heel erg. Vreselijk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek