De Aaltense Westerkerk.
Volledig scherm
De Aaltense Westerkerk. © Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Na 75 jaar wordt razzia in Aaltense kerken herdacht

AALTEN - 48 jonge mannen zijn er opgepakt bij een razzia op zondag 30 januari 1944. Dat gebeurde bij een overval door de Duitse bezetter op twee Aaltense kerken. De jongemannen zijn door de Duitse bezetter afgevoerd naar de koepelgevangenis in Arnhem. Een aantal van hen overleefde de Duitse gevangenschap daarna niet. Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten heeft hun verhalen opgespoord. Op woensdag 30 januari 2019 wordt de razzia in de Oosterkerk herdacht.

De overval op de christelijk gereformeerde kerk in de Berkenhovestraat op 30 januari 1944 werd gefotografeerd door CJ.H. Bennink.
Volledig scherm
De overval op de christelijk gereformeerde kerk in de Berkenhovestraat op 30 januari 1944 werd gefotografeerd door CJ.H. Bennink. © Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Het museum heeft de gegevens van 42 van de betrokken mannen achterhaald, alleen de laatste namen zijn nog niet bevestigd. Het onderzoek leverde persoonlijke verhalen op van mensen die de razzia van nabij meemaakten. Ook zijn er notities en dagboeken ter beschikking gesteld.

Volgens het museum gaat het om een bijzondere gebeurtenis. De mannen werden via Arnhem en kamp Amersfoort naar Duitsland gebracht. Het was ook nog niet eerder voorgekomen dat de Duitsers een razzia in een kerk uitvoerden. 

Sommigen van de mannen zijn op boerderijen in de grensstreek tewerkgesteld, anderen kwamen in fabrieken in het Ruhrgebied terecht. Er zijn ook mannen in een Duits concentratiekamp terecht gekomen, een aantal van hen is aan de ontberingen in die kampen overleden.

‘Geloof en onderduik’

Het Nationaal Onderduik Museum gaat volgend jaar op verschillende manieren aandacht aan die razzia besteden. De herdenking is op woensdag 30 januari in de Oosterkerk. Daar wordt aan de hand van het thema: ‘Geloof en onderduik’ ingegaan op de houding van de mensen in hun relatie tot het geloof en opstelling tegen de nazi's. In september volgt er een expositie in het museum aan de Markt. Met verhalen, foto’s, filmfragmenten, documentatie en kunstzinnige uitingen wordt ingegaan op de razzia en de gevolgen daarvan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek