Volledig scherm
De egel zit klem in de buis bij de kerk in Aalten. © Dierenambulance Doetinchem/ Winterswijk

Neus brengt egeltje in grote problemen bij kerk Aalten

AALTEN - Medewerkers van de dierenambulance hebben dinsdagavond een egel bevrijd uit een buis bij de gereformeerde kerk in Aalten. Het dier zat klem in de buis die enkele centimeters boven de grond uitsteekt bij de kerk aan de Berkenhovestraat.

De egel kon er met geen mogelijkheid zelf meer uitkomen, waarop de dierenambulance is gebeld.

Ongedeerd
De medewerkers hebben het dier uit de buis gehaald en gecontroleerd op verwondingen. Toen bleek, dat de egel ongedeerd was, is deze weer vrijgelaten.

'Lekker hapje'
De dierenambulance denkt dat het dier de buis indook om er 'een lekker hapje' uit te vissen.

Verstrikt
Het is niet de eerste keer dat een egel in een benarde situatie terecht komt. Een van de diertjes kwam in mei nog klem te zitten in een schutting. Een andere egel raakte verstrikt in een badmintonnet in Groot-Brittannië waar hij niet meer op eigen kracht uit kon komen.

Dit komt doordat egels boven alles hun neus volgen, zegt Tinus van de Egelopvang Den Haag. „Wanneer egels voedsel ruiken, dan is dat het enige waar ze nog aan denken. Ze beseffen dan niet meer of een plek te krap is, of gevaarlijk.”

Ook kunnen egels niet achteruit lopen volgens Tinus. „Daardoor heb ik veel egels in buizen voorbij zien komen. Ze werken zich alleen maar meer in de nesten door verder de buis in te lopen. Hier op de opvang hebben we ook veel openstaande buizen gehad. Maar die hebben we voor de zekerheid allemaal weggehaald of dichtgestort.”

Achterhoek