Volledig scherm
Wim Mateman. © DIJKSTRA BV - 03056WX6

Oud-politicus Wim Mateman (CDA) uit Aalten overleden

AALTEN - Oud-politicus Wim Mateman is overleden. Mateman was onder meer raadslid, wethouder en Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij werd in 1945 geboren in Aalten. Zaterdag overleed hij.

Mateman was tussen 1979 en 1998 lid van de Tweede Kamer. Hij keerde niet terug nadat het CDA hem op een niet verkiesbare plaats had gezet, om zo meer ruimte te maken voor jonge talenten. Dat overkwam toen overigens ook zijn Nijmeegse partijgenoten Ad Lansink en Anneke Assen. Mateman uitte openlijk kritiek en wilde zijn Achterhoekse achterban mobiliseren. Uiteindelijk kreeg hij te weinig steun, bleek op een partijcongres in Winterswijk.

Een beruchte uitlating van Mateman is die over ‘bejaarde spleetogen’ in de jaren negentig, waarmee hij Chinese leiders bedoelde.

Aardgas op het platteland

Volledig scherm
Wim Mateman op zijn laatste dag als lid van de Tweede Kamer. © Roger Dohmen

Mateman kwam in september 1970 voor de CHU in de Aaltense gemeenteraad en werd gelijk wethouder. Toen hij in 1979 voor het CDA tot Kamerlid werd gekozen bedankte hij als wethouder, maar bleef tot september 1982 raadslid. Als wethouder was hij de grote man achter de aansluiting van het platteland op het aardgasnet. Ook zorgde hij er voor dat er in Aalten één gezamenlijk cultureel activiteitencentrum kwam.

Voor zijn politieke carrière was Mateman leraar economie aan het Ichtuscollege in Enschede. Ook werkte hij als freelance journalist.

Vorig jaar stopte hij als politicus. Dat was in Rijswijk, waar hij wethouder en raadslid was.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek