Volledig scherm
Het waterschap onderzoekt de mogelijkheid om in oude waterbakken van de Dinxperlose waterzuivering drijvende zonnepanelen te leggen. © Ed van Alem

Plan voor zonnepanelen op vlooienvijvers oude waterzuivering

DINXPERLO - Op de vlooienvijvers van de voormalige waterzuivering in Dinxperlo worden mogelijk zonnepanelen geplaatst. Het waterschap Rijn & IJssel onderzoekt de mogelijkheid of drijvende constructies op het water mogelijk en betaalbaar zijn.

De waterzuivering is sinds 2014 niet meer in gebruik. Het werk is overgenomen door een hypermoderne installatie, die naast de oude is geplaatst. De oude bezinkbakken zijn zo natuurvriendelijk mogelijk ingericht, maar hebben verder nauwelijks een functie. 

,,Als waterschap is de verduurzaming van ons bezit één van de speerpunten. Drijvende zonnepanelen op het water in de oude rioolbakken zou een prima optie kunnen zijn. Het is vaker gedaan", verduidelijkt een woordvoerster Vanya Ginsel van het waterschap Rijn & IJssel.

Bezinkbak

De oude bezinkbakken zijn cirkels met een diameter van tien meter. Het is nog wel afwachten of er voldoende subsidie binnen gehaald kan worden om de kosten te kunnen dekken. Dat moet eind 2018 of begin 2019 bekend zijn. De zonnepanelen zouden dan in de loop van volgend jaar geplaatst kunnen worden.

Het plan voor met de drijvende zonnepanelen past in een bredere opdracht, die het waterschap zichzelf heeft gegeven. Ginsel: ,,De gevolgen van de opwarming van de aarde staat hoog op onze agenda. Kijk alleen al met die droogte van de afgelopen maanden. We worden er telkens mee geconfronteerd. Daarom zijn we continu aan het zoeken naar mogelijkheden om energiezuiniger of duurzamer te werken."

Zonnepanelen

Het waterschap Rijn & IJssel heeft heel wat onroerend goed in bezit. De komende tijd wordt bekeken of op de terreinen in de Achterhoek en Liemers zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Ook wordt gekeken naar eventuele andere mogelijkheden om energiezuiniger te worden of duurzaam energie te winnen. ,,Maar dat doen we alleen in goed overleg en het moet financieel en logistiek ook realiseerbaar zijn."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’
    PREMIUM

    Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’

    DOETINCHEM/WINTERSWIJK - De werknemers van vijf Intertoys-winkels in de Achterhoek en een in Zevenaar verkeren in grote onzekerheid. De winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd en verwacht wordt dat zeker honderd van de vierhonderd vestigingen in Nederland gaan sluiten. Mocht dat in Doetinchem, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Zevenaar gebeuren, dan valt er een gat in de regionale speelgoedbranche.

Achterhoek