Politie traint met honden tegen ‘raddraaiers’ in oude discotheek Déjàvu Dinxperlo

DINXPERLO - De politie Achterhoek-Oost houdt donderdagmiddag en -avond een grote oefening in en rond de voormalige discotheek Déjàvu aan de Anholtseweg in Dinxperlo. Het is een zogeheten horecatraining waarin agenten oefenen in het omgaan met lastige bezoekers, het rustig krijgen en houden van grote groepen mensen en manoeuvreren in donkere gelegenheden.

Zeker twintig agenten van de vaste horecateams uit de oostelijke Achterhoek (Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk) doen mee aan de oefening. Ook hondengeleiders doen met hun diensthond mee aan de training.

 ,,Dat is niet alleen voor de hond belangrijk, maar ook voor de agenten. Want zo’n hond ziet geen verschil tussen ons uniform en de normale kleren van een horecabezoeker”, zegt Danny Firing van de politie Achterhoek-Oost.

Veilig een verdachte overpakken

De agenten trainen onder meer welke afstand gehouden moet worden van de hond en hoe een verdachte veilig overgepakt kan worden van de hondengeleider.

Met de gezamenlijke training worden de horecateams, die bestaan uit een vaste groep mensen, bovendien beter op elkaar ingespeeld, aldus Firing.

Genoeg afstand

De politie krijgt bij de training hulp van twintig studenten, die zich gedragen als raddraaiers in de horeca. De agenten moeten deze figuranten in toom zien te houden in de training, die onder leiding staat van docenten van de afdeling Integrale Beroepsvaardigheids Training van de politie.

Publiek is welkom te komen kijken bij de oefening, die om 16.00 uur begint en duurt tot ongeveer 21.00 uur. De politie vraagt mensen wel voldoende afstand te houden zodat er goed en zuiver getraind kan worden.

Volledig scherm
In Dinxperlo doen ook hondengeleiders met hun diensthond mee aan de training. Foto ter illustratie. © ANP
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek