Primeur voor Aalten met bijna alleen roetveegpieten: ‘Tijden veranderen’

videoAALTEN - In het overgrote deel van Achterhoek en Liemers domineert zwarte piet. Behalve in Aalten. Verslaggever Karin Mulder was zondag bij de intocht in het dorp, als een van de tientallen roetveegpieten.

Het ventje is hooguit vier. Hij staat zondagmiddag met zijn ouders in het centrum van Aalten. Kijkt reikhalzend uit naar de komst van sint en zijn pieten. Hij draagt een groene pietenpet, met veer. Zwarte vegen op zijn wangen.

Hij zwaait fanatiek als de optocht nadert. Het manneke met de groene pietenpet is niet het enige. Honderden kinderen zwaaien, kijken reikhalzend uit naar de komst van sint. Het is zondagmiddag tjokvol in de winkelstraten van Aalten. Ik zwaai naar al die kinderen en hun ouders. Het went snel om ‘piet’ genoemd te worden.

Volledig scherm
Sinterklaas en zijn roetveegpieten zondagmiddag in Aalten. © Jan van den Brink
  1. Paardenconcoursen en lessen in hele Achterhoek afgelast door dreiging rhinovirus: ‘Vermijd neus-tot-neuscontact’

    Paardencon­cour­sen en lessen in hele Achterhoek afgelast door dreiging rhinovirus: ‘Vermijd neus-tot-neuscon­tact’

    HENGELO/ DINXPERLO - Paardenconcoursen en lessen met pony’s en paarden zijn in de hele Achterhoek afgelast vanwege de dreiging van het rhinovirus. Zo gaan bij rijvereniging De Gompert in Hengelo de selectiewedstrijden dressuur voor pony’s dit weekend niet door. Bij de Grensruiters in Dinxperlo is er geen enkele les tot en met volgende week zondag, 22 december.

Achterhoek