Volledig scherm
© Thinkstock

Progressieve Partij: ‘Verbod op vuurwerk in buitengebied’

AALTEN - De Progressieve Partij (PP) wil een vuurwerkverbod in het buitengebied van Aalten. Dat verbod moet minimaal gelden voor knalvuurwerk, maar het liefst voor alle soorten. PP wil dat verbod met het oog op alle dieren en het wild.

De partij, die sinds deze zomer deel uitmaakt van het college van B en W, stelt voor om het vuurwerkverbod in de algemene plaatselijke verordening op te nemen. Raadslid Guido Uland heeft het college van B en W gevraagd om te onderzoeken of een vuurwerkverbod kan worden meegenomen bij de aanpassing van die gemeentelijke verordening. Uland stelt dat zo’n vuurwerkverbod binnen de huidige regels in Nederland goed mogelijk is.

Zones

Dat laatste wordt bevestigd, blijkt uit het antwoord aan het PP-raadslid. ‘Gemeenten kunnen vuurwerkvrije zones aanwijzen, maar hiervoor geldt een zware motiveringsplicht’. Waarschijnlijk is het nu niet mogelijk om op basis van de huidige regels de hele gemeente Aalten vuurwerkvrij te maken.

Carbid

Het college wijst de gemeenteraad er ook op dat een eventueel verbod ook gevolgen heeft voor meer dan alleen knalvuurwerk: ‘Als het gaat om de te wegen belangen, wordt uw raad er alvast op gewezen dat een eventueel vuurwerkverbod bijvoorbeeld verstrekkende gevolgen heeft voor de populaire traditie van het carbidschieten’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek