Volledig scherm
Märchenoma Ursula Enders in januari van dit jaar. © Jan van den Brink

'Sprookjesoma' Ursula Enders (92) uit Suderwick overleden

SUDERWICK - Ursula Enders uit Suderwick is overleden. De vrouw die aan beide zijden van de Duitse grens bekend stond als 'Märchenoma' stierf vrijdag na een lang ziekbed. Enders werd 92 jaar oud.

Bij haar huis aan de Keminksweide is inmiddels een gedenkplekje verrezen en kunnen mensen iets schrijven in een condoleanceboek.

Enders werd Märchenoma (sprookjesoma) genoemd vanwege de sprookjesvoorstellingen rond haar huis in het buitengebied van Suderwick, vlak over de grens bij Dinxperlo. In haar tuin had ze eigenhandig een parkje gebouwd, waar 29 sprookjes met poppen, kleding en allerhande accessoires tot leven kwamen. Mensen uit Duitsland en Nederland kwamen vaak van ver om de bijzondere creaties te bekijken.

Collectie gesneuveld

Volledig scherm
In januari dit jaar sneuvelde vrijwel de volledige verzameling van Märchenoma Ursula Enders door de storm. © Jan Ruland van den Brink

In januari sneuvelde veel van haar verzameling door de storm die toen over het grensgebied raasde. Ze was daardoor zeer geëmotioneerd, maar minstens net zo blij met de spontane hulp om haar collectie te herbouwen. Alle popjes, hutjes en huisjes waren in maart hersteld door hard werken van honderden vrijwilligers. Vlak voor Pasen, zoals Enders wenste.

Enders is houdster van het Bundesverdienstkreuz, de hoogste rijksonderscheiding in Duitsland, en geëerd met de Bocholter Stadtplakette.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek