Volledig scherm
Archieffoto van het terrein in Barlo, genomen in september 2019. © theo kock persfotografie

Stikstofonderzoek nodig naar beweiden AZC-terrein Aalten

DEN HAAG / AALTEN - De gemeente Aalten moet van de Raad van State alsnog natuur- en stikstofonderzoek doen voordat het voormalige azc-terrein in buurtschap Barlo kan worden gebruikt door boeren.

De hoogste bestuursrechter stelt dat Aalten onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke negatieve effecten van het laten weiden van vee op nabijgelegen natuurgebied Korenburgerveen. Aalten dacht een mooie oplossing voor het 3,3 hectare azc-terrein te hebben gevonden. Naast een weide komt er wat bos en de Oranjevereniging kan op een ander deel evenementen organiseren.

PAS

Aanvankelijk leek het gebruik als agrarische weide geen probleem. Totdat de Raad van State eind mei vorig jaar met de inmiddels beruchte stikstofuitspraak een streep haalde door PAS (Programmatische Aanpak Stikstof). Met de PAS konden gemeentes zonder uitgebreid onderzoek uitbreidingen van veehouderijen toestaan.

Nu de PAS van tafel is moeten gemeentes per project onderzoek doen naar de effecten van een veehouderij of het beweiden van weilanden op omliggende natuurgebieden. Bijvoorbeeld door het aantal dieren te beperken of de tijd dat ze op het weiland staan.

Achterhoek