Volledig scherm
Leerlingen van het Aaltense Technasium in het nieuwe praktijklokaal. © De Gelderlander

Technasium in Aalten op weg naar het examen

AALTEN - De eerste leerlingen zitten inmiddels in de bovenbouw, de vierde klas van het Technasium van Schaersvoorde in Aalten. Sinds vrijdagmiddag kunnen ze terecht in een eigen praktijklokaal in de school aan de Slingelaan.

Dat werd ook tijd, want het praktijklokaal is een van de voorwaarden om als Technasium ook mee te kunnen doen aan het landelijke examen.

Groep
Schaersvoorde sloot zich vier jaar geleden aan bij een groep van in totaal 100 Nederlandse scholen met een Technasium. Daar worden bètavakken zoals wis-, natuur en scheikunde gekoppeld aan techniek.

In de onderbouw is dat bedoeld voor alle leerlingen, in de bovenbouw op weg naar het examen voor de leerlingen van twee profielen.

Onderzoeken en ontwerpen
In die jaren op weg naar het examen gaat het om O&O: onderzoeken en ontwerpen. Dat gebeurt vooral in die praktijkruimte, waar leerlingen leren om een technisch probleem te analyseren en op te lossen. De vraagstukken worden aangereikt door bedrijven uit de regio.

Praktijkruimte
De nieuwe praktijkruimte (de verbouwing werd deels uitgevoerd met hulp van de techniekleerlingen van de VMBO-afdeling van Schaersvoorde) kent verschillende hoeken. Er is een groene wand als hulpmiddel bij het maken van films, er zijn machines en werkbanken voor het maken van werkstukken, er is een stilteruimte en er zijn plekken voor de docenten.

Doel
Een van de doelen van het Technasium is om ervoor te zorgen dat meer jongeren kiezen voor de technische richting.

Volgens Cor Vosselman, sectorleider Havo-VWO van Schaersvoorde, is het nog te vroeg om te weten of dat ook lukt. „Dat is nog niet te zeggen, het is een nieuw vak. Over twee jaar leggen de eerste leerlingen hun examen af in het vak Onderzoeken en Ontwerpen.”

In de Achterhoek zijn nog twee technasia: aan het Almende Collega Isala in Silvolde en het Ulenhof College in Doetinchem.

Achterhoek