TERUGLEZEN | Verslagenheid door grote brand Aalten, bedrijfspand verwoest: ‘Het is een ramp’

Update | VideoAALTEN - Een enorme brand heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een bedrijfspand verwoest in Aalten. Het vuur ontstond bij winkelinterieurbouwer Tritop en sloeg over naar het naastgelegen Virupa, dat gericht is op winkelpresentatie.Het bedrijfspand is verwoest door het vuur, dat inmiddels onder controle is. 

De rookontwikkeling was tegen 14.45 uur bijna weg. De bedrijven aan de Vierde Broekdijk, waar het pand ook gevestigd is, zijn naar verwachting tegen 17.00 uur weer bereikbaar. 

De schade door de brand is enorm. Brandweerlieden slopen tegen het middaguur een deel van het gebouw, waar Tritop is gevestigd. Dat deel is volgens brandweerwoordvoerder Mark Bosma niet te redden. ,,Bij Virupa is de schade wat minder. Daar moet nog blijken wat er van over blijft.”

In de omgeving is rookschade ontstaan. Om die reden heeft de brandweer twee keer een NL Alert gestuurd naar omwonenden om te waarschuwen voor overlast. Door de hevige brand zijn in een omtrek van 2,5 kilometer asdeeltjes en zelfs kleine brokstukken terecht gekomen. Wel laat Bosma weten dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen in de omgeving. 

Het onderzoek naar de oorzaak is vannacht al begonnen door brandweer en politie, verklaart een brandweerwoordvoerder. Camerabeelden in de omgeving zijn opgevraagd. De rook wordt tegen het middaguur steeds dunner en trekt langzaam weg.  

Verslagenheid is groot

Directeur Ronald Bouwmeester van Tritop reageert de ochtend na de vlammenzee ontdaan op het vuur. ,,Wat kan ik zeggen? We gaan nu kijken wat er te redden valt.” Ook Vincent Immink, eigenaar van Virupa, is verslagen. ,,Niet te geloven als je zo'n bericht krijgt. Je ziet de gloed en dan zie je dat het je eigen bedrijf is. Wat dan door je heen gaat is niet te bevatten. Er is niets over. Het is een ramp.”

Burgemeester Anton Stapelkamp was vannacht al ter plaatse geweest en heeft zijn en heeft zijn medeleven betuigd. Hij spreekt van een ‘triest gezicht’ en van ‘grote verslagenheid bij de mensen van de bedrijven’, laat hij via Twitter weten.

Medewerkers van het bedrijf kijken verslagen naar de vuurzee in Aalten.
Volledig scherm
Medewerkers van het bedrijf kijken verslagen naar de vuurzee in Aalten. © Roland Heitink

Scholen en kinderdagverblijven

Ook op de speelpleinen van basisscholen en kinderdagverblijven zorgde de brand  voor veel overlast. De gemeente was samen met medewerkers van de scholen in de weer om de schoolpleinen zo snel mogelijk weer schoon te krijgen. Alle scholen werden gecontroleerd. Inmiddels zijn deze weer vrijgegeven. De politie maakte overzichtsbeelden van de brand aan de Vierde Broekdijk om een beter beeld te hebben van de brandhaarden. 

Speciale aandacht werd tijdens controles van de scholen gevraagd voor de zandbakken. Woordvoerder René van der Neut van de brandweer: ,,Het zijn gelukkig geen giftige asdeeltjes en brokstukken. Er zit geen asbest in. Het gaat bijvoorbeeld om stukjes isolatiemateriaal die door de hitte en de wind ver weg zijn gevoerd.’’

In principe ongevaarlijk, stelt hij. ,,Vergelijk het met de restanten van de barbecue, maar prettig is het niet.”

Beelden vanuit de lucht van het getroffen pand in Aalten.
Volledig scherm
Beelden vanuit de lucht van het getroffen pand in Aalten. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

‘CO-gehalte ongezond hoog’

Mochten Aaltenaren vuurresten in hun tuinen vinden, dan kan de overgebleven boerenkool gewoon gegeten worden. Wel moet de groente goed gewassen worden.

De brand was vannacht tot in Winterswijk te ruiken. Even was er vrees dat de rook in Aalten voor veel overlast zou gaan zorgen, maar omdat de wind vannacht gedraaid is, bleek die vrees ongegrond. Wel waren tien tot twaalf bedrijfsgebouwen in de driehoek Vierde Broekdijk-Dinxperloseweg-Rondweg Zuid door de brand niet bereikbaar.

,,Deze bedrijven hebben vol in de rook gestaan vannacht. Het CO-gehalte daar is ongezond hoog. Dus voorlopig mag niemand daar naar binnen. Hoe lang dat gaat duren, is onduidelijk", stelt de woordvoerder.

Brandweer bij de vuurzee
Volledig scherm
Brandweer bij de vuurzee © Roland Heitink

Achterhoek