Trouwring duikt na 38 jaar op in eigen tuin

videoAALTEN - Hans Luijmes heeft na 38 jaar zijn trouwring weer terug. Zondagavond vond de Aaltenaar de ring, met daarin de naam van zijn vrouw Gerda en de huwelijksdatum 15 februari 1974 erin gegraveerd, terug: in zijn eigen tuin. ,,Stomverbaasd was ik, ik was ook even van mijn à propos.”

De inscriptie met de naam van zijn vrouw en de huwelijksdatum zijn ook na 38 jaar in de grond nog te lezen.
Volledig scherm
De inscriptie met de naam van zijn vrouw en de huwelijksdatum zijn ook na 38 jaar in de grond nog te lezen. © Hans Luijmes

Passen doet de ring niet meer, maar hij zat toen ook al te krap. Dat was ook de reden dat Luijmes de ring kwijt is geraakt. ,,Op het werk in de garage heb ik hem er met wat warme olie vanaf gehaald, anders had hij er af gezaagd moeten worden.” Thuis legde hij de ring op tafel, ging even later weer aan het werk en dacht niet meer aan de ring. En daarna was hij weg.

Nergens te vinden
,,We hebben het hele huis op kop gezet. Hij was nergens meer te vinden.” We hebben ook nog een advertentie in De Gelderlander gezet, maar daar kregen we geen reactie op.”

Wat er met de trouwring is gebeurd bleef een raadsel. Luijmes verdacht ook zijn 4-jarige dochter, die had al wel eens wat in het toilet laten verdwijnen. De ring bleef weg. Tot zondagavond.

Glinsteren

,,Ik was de tuin aan het sproeien, toen ik iets zag glinsteren. Ik heb een beetje aarde weggehaald en vond een ring. Op dat moment zat ik er nog niet eens aan te denken dat het mijn eigen trouwring kon zijn. Maar ik heb hem schoongemaakt en zag toen de naam Gerda en onze trouwdatum. Nee, kan dit? dacht ik.”

Hij heeft echt geen flauw idee hoe de ring in de tuin is gekomen, dat stuk van de tuin was 38 jaar geleden nog niet eens zijn bezit.

Wijder maken

Luijmes krijgt van alle kanten reacties op zijn wonderbaarlijke verhaal. Leuk nieuws in deze tijd met veel naar nieuws. Hij wil nog met de ring naar een juwelier om te vragen of die iets wijder gemaakt kan worden. 

,,Vroeger deden ze dat op zo’n trapeziumvorm, dan drukten ze de ring iets uit elkaar. Goud is zacht, dat kun je toch iets uitrekken? Ja, ik weet het ook niet. Dit zijn hele goede ringen. Hij is na 38 jaar in de grond alleen een beetje verweerd, maar verder nog helemaal gaaf.”

Achterhoek