Volledig scherm
Blauwalg. © ANP

Ultrasoon of niet: de blauwalg blijft weg

BOCHOLT - Of het aan de nieuwe bestrijdingstechniek ligt is nog niet duidelijk, maar een feit is wel dat het water van recreatieplas Aasee bij Bocholt sinds deze zomer niet wordt vervuild door blauwalg.

„Na de waarschuwingen in 2014 en 2015 is 2016 het eerste jaar waarin we geen enkele waarschuwing, of klacht hebben gehad", laat een woordvoerder van het stadsbestuur van Bocholt weten.

Nieuwe techniek
Deze zomer werd voor het eerst een nieuwe techniek ingezet om blauwalg tegen te gaan: ultrasoon geluid. Ingenieur Hartmut Wassmann uit Berlijn maakte een apparaat, waarbij twee kleine luidsprekers extreem hoge tonen veroorzaken. De opzet is dat door dat ultrasone geluid de zwemblaasjes van de blauwalg, waarmee ze op het wateroppervlak kunnen drijven, kapot knappen en de alg daardoor naar de bodem zinkt. Daar is geen licht en zuurstof, waardoor de blauwalg sterft.

Regen
Voor Bocholt is het nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of het ultrasone geluid de belangrijkste reden is dat er sinds augustus geen melding van blauwalg meer is geweest. Deze zomer werd namelijk ook gekenmerkt door extreme regenval in juni. De recreatieplas is onderdeel van het stroomgebied van de Bocholter Aa, die bij Ulft in de Oude IJssel uitstroomt. Door die watervloed is een deel van de waterplanten weggespoeld.

Diepte
De recreatieplas is deze week opnieuw onderzocht. Met een drijvend meetapparaat is enkele dagen lang de waterdiepte nauwkeurig opgemeten. Dat is eerder nooit nauwkeurig gedaan. Er is een plek waar de diepte een meter of zes bedraagt. Dat diepe deel wordt als de bron van de verontreiniging met blauwalg beschouwd.

Achterhoek