Veel sfeer in natte boekenstad Bredevoort

BREDEVOORT - Ondanks de stevige regenbuien beleefde Bredevoort een sfeervolle eerste dag van 25 Jaar Boekenstad. Het stadje bij Aalten staat het hele weekend in het teken van het jubileum.

In de Koppelkerk trok schrijfster Franca Treur een volle zaal met haar lezing. In galerie De Steunbeer genoten 15 mensen van een intiem concert van singer-songwriter Janine Hospes. Twee gezichten van hetzelfde festival.

Volledig scherm
The English Bookshop in Bredevoort. © DG

Internet

Volledig scherm
Schrijfster Franca Treur in gesprek met twee lezers tijdens een signeersessie. © DG

Bredevoort Boekenstad begin in 1993 zeer succesvol. Al snel waren er 25 antiquariaten. Mede door de concurrentie van internet daalde dat aantal, tot er nog maar zes over waren. Ook de belangstelling voor de boekenmarkten liep terug.

Een jaar geleden besloot men om de promotie breder aan te pakken. Het stadje zet zichzelf niet meer alleen neer als boekenstad, maar belicht ook de geschiedenis en kunst en cultuur. De samenwerking werd gezocht met de Koppelkerk, de voormalige gereformeerde kerk die nu cultuurcentrum is.

Weg omhoog

,,Het lijkt er op dat we de weg omhoog zijn ingeslagen", zegt Sylvia Heijnen, directeur van de Koppelkerk en projectleider van 25 Jaar Boekenstad.

Eigenares Loeki Pruim (89) van antiquariaat De Steunbeer heeft veel lof voor het werk van Heijnen. ,,Maar we moeten de boeken niet wegduwen. Het Nederlands van veel mensen, bijvoorbeeld van journalisten, wordt steeds slechter. En we praten steeds meer Engels. Allemaal omdat we minder boeken lezen. Maar papier is zo prachtig!"

Zondag zijn er nog de hele dag lezingen, van onder meer Adriaan van Dis, concerten en andere evenementen in Bredevoort vanwege het jubileum.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek