Volledig scherm
Bibliotheek naar de voormalige super aan het Lage Blik: betere entree. © dG

Verhuizing is goed voor bibliotheek en centrum van Aalten

AALTEN - De verhuizing naar het Lage Blik is goed voor de bibliotheek, maar ook voor het centrum van Aalten. Een nu ‘leegstaand en verpauperd pand’ krijgt door de bibliotheek een nieuwe uitstraling en is positief voor de toegang naar de winkelstraten. Daarom investeert Aalten 334.000 in de verplaatsing.

Die gemeentelijke investering is wel afhankelijk van de provincie Gelderland, want de exploitatie is alleen sluitend te krijgen als die nog eens 500.000 euro subsidie verleent. Het tekort op de verhuizing en vernieuwing van de bibliotheek is totaal namelijk 795.000 euro.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Het gevelfront aan de Hogestraat wordt vernieuwd... © dG

De bibliotheek kan en wil zelf ook investeren in de verhuizing naar de voormalige Aldi aan het Lage Blik. Er wordt in totaal 175.000 euro bijgedragen aan de verbouwing en de aanschaf van nieuw meubilair. Dat gebeurt wel onder de voorwaarde dat de bibliotheek in de jaren daarna niet voor verrassingen komt te staan in de vorm van bezuinigingen. Dat wil Aalten wel toezeggen, ‘hoewel bezuinigingen op voorhand nooit kunnen worden uitgesloten’.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
...maar deze steeg tussen de Hogestraat en de Hoven verdwijnt. © dG

Op de nieuwe plek levert de bibliotheek wel 300 vierkante meter ruimte in. De toegang komt aan de noordkant, ter hoogte van de Kerkstraat, waar een pleintje ontstaat met groen en fietsparkeerruimte. De twee bovenwoningen worden verkocht.

Parkeergarage

Volledig scherm
Supermarkt AH kan worden vergroot en krijgt een parkeergarage. © dG

De bibliotheek maakt op de oude plaats ruimte voor een parkeergarage voor Albert Heijn. Die parkeergarage telt 59 plaatsen en wordt openbaar toegankelijk. De supermarkt krijgt daardoor ruimte om te verbouwen. Het vloeroppervlak neemt toe van 1300 naar 2150 vierkante meter. Aan de Hogestraat wordt een deel van de bestaande bebouwing gesloopt.

Daardoor verdwijnt ook een deel van de winkelruimte, waardoor per saldo het vloeroppervlak wordt verminderd. De nieuwbouw zorgt voor een aantrekkelijker gevelfront in de Hogestraat. Boven de winkel worden drie appartementen gemaakt. Wel verdwijnt door de verbouwing de steeg langs AH en de bibliotheek naar de Hogestraat. Op korte afstand is echter nog zo’n pad, waardoor er een korte verbinding tussen deze straat en parkeerterrein op de Hoven blijft.

Vitaliteit in het centrum

Aalten steunt de verhuizing en de vernieuwing financieel, omdat het een positieve impuls betekent voor de ‘economische vitaliteit’ in het centrum van het dorp. Een grotere supermarkt betekent een publiekstrekker en door winkelruimte te schrappen wordt het centrum compacter gemaakt.

Achterhoek