In Lintelo is het netwerk al te zien aan de grijze kast, die op de kruising bij basisschool De Klimop is geplaatst. Van hier af kunnen alle woningen in de dorpskern worden aangesloten.
Volledig scherm
In Lintelo is het netwerk al te zien aan de grijze kast, die op de kruising bij basisschool De Klimop is geplaatst. Van hier af kunnen alle woningen in de dorpskern worden aangesloten. © DG

Voldoende animo voor glasvezel in kernen van Aalten en Oost Gelre

AALTEN – Ook in de kleine kernen in de gemeenten Aalten en Oost Gelre wordt glasvezel aangelegd. Woensdagochtend maakte Glasvezel Buitenaf bekend dat gemiddeld 58 procent van de in totaal 2300 adressen in de dorpen een aansluiting op het netwerk wil. 

Koploper was Mariënvelde, waar 68 procent van de inwoners zich heeft gemeld.

Dat betekent dat de aansluitingen na de zomer kunnen worden gemaakt. Geen enkel dorp kwam onder de minimaal benodigde 35 procent.

Uit de dorpen Lintelo, IJzerlo, De Heurne, Barlo in de gemeente Aalten meldden zich tot maandag 65 procent van de adressen. Bij de gemeenten in Oost Gelre varieerde de animo: Lievelde (46 procent), Harreveld (50), Zieuwent (57), Vragender (65) en Mariënvelde (69 procent).

De aanmeldingen die deze week binnen zijn gekomen, eigenlijk is dat na de uiterste aanmeldtermijn, worden ook nog door Glasvezel Buitenaf meegenomen.

Voordeel voor scholen

De aanleg in de dorpen levert de basisscholen een financieel voordeeltje op. Het bedrijf had de scholen al eerder aangeboden ook een aansluiting aan te leggen.

Daarvoor moest wel 1600 euro per school worden betaald, evenveel als de bewoners van het buitengebied in rekening wordt gebracht. Omdat de scholen binnen de dorpskern vallen en daar dat vastrecht niet betaald hoeft te worden, wordt dat alsnog niet in rekening gebracht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek