Wie mij oppervlakkig-goed kent, kijkt ervan op dat ik kunstenaar ben

COLUMNWat een leuke paradox: iemand oppervlakkig-goed kennen. Als blijkt dat iemand jou 'oppervlakkig goed' kent, ontstaat vaak ongemak. Overkomt mij regelmatig en vaak vind ik het erg grappig. Vroeger vond ik het meestal gênant, maar tegenwoordig ken ik zoveel mensen dat ik hen onmogelijk allemáál goed kan kennen. Ook al ken ik hen meer dan oppervlakkig.

Pas nog sprak ik een man die in het buitengebied aan de Aaltense kant van Varsseveld bleek te wonen terwijl ik hem altijd aan de Halse kant had geplaatst. Andersom ben ik ook wel wat misverstand gewend. Omtrent mijn werk bijvoorbeeld. 

Ik studeerde ooit af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem als leraar tekenen en kunstgeschiedenis. Een vak dat ik een jaar of tien uitoefende op de Andreas Scholengemeenschap, een middelbare school in Zevenaar die in 1995 verhuisde naar Duiven en Candea College werd.

Ik heb dat niet meer meegemaakt, zo lang ben ik er al weg. Maar toch, vorige week kwam ik nog iemand tegen die vroeg of ik ook dacht te gaan staken ter verbetering van de onderwijskwaliteit.

Na het onderwijs werd ik grafisch ontwerper en in die hoedanigheid vertelde ik eens iemand dat ik 'voor het waterschap werkte'. Folders, advertenties, brochures, dat werk. Bedoelde ik, kreeg hij niet mee. Weken later vroeg een buurman van een kennis van een kennis van die persoon of het mij beviel bij het waterschap.

Volledig scherm
© Foto Joost Hoving

En afgelopen zaterdag, op de kunstmarkt van het Web in de Catharinakerk in Doetinchem, sprak ik veel mensen die ik niet kende, maar zij mij wel. Oppervlakkig-goed, tenminste. Anders zouden zij er niet van hebben opgekeken dat ik daar mijn vrije beeldende werk verkocht. ,,Kunstenaar? Je werkt toch bij De Gelderlander?''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek