Volledig scherm
Freek Thoone juicht op het sportpark van Achilles'29. Archieffoto: Bert Beelen

Achilles’29 pakt punt bij profdebuut

EMMEN - Achilles’29 heeft zich met een puik eerste optreden voorgesteld in de eerste divisie. De Groesbeekse debutant pakte zaterdagavond bij FC Emmen een punt: 2-2. Vlak voor tijd stond Achilles zelfs nog op voorsprong.

De uitslag was gezien het spelbeeld wel terecht. Toch mocht de Groesbeekse formatie hopen op een overwinning bij het debuut in de eerste divisie. In de negentigste minuut maakte de Drentse thuisploeg gelijk. Spits Wout Weghorst schoot van dichtbij raak. Freek Thoone had Achilles na zeventien minuten op voorsprong gezet. Een minuut later lag de gelijkmaker van Alexander Bannink er echter alweer in.

Tien minuten voor tijd leek de Groesbeekse verrassing toch serieus in de maak. Thijs Hendriks bediende spits Frank Hol met een heerlijke steekpass, de spits rondde koelbloedig af: 2-1. In de slotfase glipte de gasten de winst alsnog uit de handen.

Achilles presenteerde zich in de historische wedstrijd, de Groesbeekse vereniging is dit seizoen de eerste amateurclub ooit in het betaald voetbal, wel als een serieuze ploeg op het tweede profniveau. Achilles voetbalde leuk mee en kreeg genoeg kansen.

Toch was FC Emmen in veel fases wel de betere ploeg. De thuisploeg kreeg ook volop kansen, vooral in de eerst helft. Al in de eerste minuut kreeg Emmen-spits Weghorst een enorme kans. De achterhoede van de Groesbeekse debutant worstelde in de eerste helft vooral met de Drentse vleugelspitsen Leandro Resida en Quenten Martinus. Met name Martinus was een paar keer erg dreigend, wat grote kansen opleverde voor Emmen. Twan Smits, doelman Nick Hengelman en Tim Verhoeven voorkwamen een tweede goal van Emmen.

Aanvallend stak Achilles beter in elkaar. Spits Freek Thoone, vorig jaar topscorer in de zondagse topklasse, was soms weer onnavolgbaar en de snelheid van Hol was de hele wedstrijd een sterk wapen. Achilles was voor de rust dicht bij treffers via Daan Paau en Tim Sanders. Paau stuitte na een knappe actie echter op doelman Peter van der Vlag en de inzet van Tim Sanders na een doorgeschoten corner werd van de lijn gehaald.

Na de pauze was Achilles als eerste gevaarlijk. Thoone onderschepte na 53 minuten de bal in de opbouw van FC Emmen en gaf perfect voor op Hol. De spits maaide toen echter over de bal heen. De Groesbeekse ploeg ontsnapte aan de andere kant na een knal van Shkodran Metaj. Achilles-doelman Hengelman zag de bal pas laat en kreeg het schot niet onder controle, waarna de uitblinkende Sanders opruimde. Na de 2-2 zette FC Emmen in de blessuretijd nog even aan, maar Achilles bleef overeind en pakte dus bij het debuut alvast het eerste punt in het profvoetbal.

FC Emmen - Achilles’29 2–2 (1-1)

17. Thoone 0-1, 18. Bannink 1-1, 76. Hol 1-2, 90. Weghorst 2-2.

Scheidsrechter: Van den Heuvel. Toeschouwers: 2029 Geel: Paau, Thoone, Konings (Achilles’29), Metaj, De Wit (FC Emmen).

FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati (67. Bergkamp), Luis Pedro, Görtz, Metaj; Dantuma (79. Almubaraki), Bannink, De Wit; Resida, Weghorst, Martinus (46. Rosario Almeida).

Achilles’29: Hengelman; Verhoeven, Edwards, Sanders, Konings; Paau (46. Raja Boean), Smits, Hendriks, Van Steen; Thoone (72. Van Bochoven), Hol.