Achilles’29 zet technisch manager aan de kant na onderzoek naar uitbuiting

GROESBEEK – Het bestuur van Achilles’29 heeft technisch manager Frans Derks aan de kant gezet. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat de clubleiding deed naar uitbuiting van jonge buitenlandse voetballers. Ook heeft Derks spelers onder namen van anderen mee laten doen bij Jong Achilles. De technisch manager is het niet eens met de gang van zaken. 

Vorige maand stelden de Amerikaanse spelers Vilson Maldonado (20) en Alberto Rodriguez (21) in een interview met de Gelderlander dat zij onder erbarmelijke omstandigheden hebben gevoetbald bij de Groesbeekse club. Ze zeiden voor 1.500 euro per persoon te zijn opgelicht door de zaakwaarnemer die hen naar Groesbeek haalde. 

Frans Derks.
Volledig scherm
Frans Derks. © Theo Peeters

Bovendien zouden ze bijna drie weken hebben moeten overnachten in de barruimtes van De Linde in Groesbeek, het uitgaanscentrum waar Derks mede-eigenaar van is.

Derks heeft daarnaast meerdere spelers onder andere namen mee laten doen bij Jong Achilles, blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De KNVB doet nu onderzoek daar naar, stelt Achilles-voorzitter Pjotr van der Horst. Derks was officieel assistent bij Jong Achilles, dat uitkwam in de beloftencompetitie. Hij beschikt niet over de juiste diploma’s om hoofdcoach te mogen zijn, maar in de praktijk had de technisch manager van de club de leiding over het team.

Tijd voor een frisse wind

de Amerikaanse spelers Vilson Maldonado (links) en Alberto Rodriguez.
Volledig scherm
de Amerikaanse spelers Vilson Maldonado (links) en Alberto Rodriguez. © David van Haren

,,We proberen als club weer iets goeds uit te stralen, daar helpen deze praktijken natuurlijk niet bij”, zegt voorzitter Van der Horst. ,,Daarom zijn we tot dit besluit gekomen. Bovendien is Frans jarenlang technisch manager geweest. Het is tijd voor een frisse wind.” 

Derks, sinds 2005 technisch manager, is het niet eens met het besluit en beraadt zich op juridische stappen. ,,Ten eerste ben ik volledig ten onrechte op 10 mei per app tijdelijk op non-actief gezet”, laat Derks weten. ,,Mij is vervolgens verteld dat er een grondig onderzoek zou volgen met hoor en wederhoor. Daarna heb niets meer vernomen tot ik op 31 mei ineens een mail ontving dat ik definitief uit mijn functie word gezet: ‘Wij hebben als bestuur helaas moeten besluiten om jou permanent van eerder vernoemde functie te ontheffen. Deze beslissing is mede ingegeven door het feit dat Achilles’29 met jouw terugtreden een onderzoek van de integriteitscommissie van de KNVB kan voorkomen, waardoor Achilles’29 mogelijke negatieve consequenties (sportief, financieel, publicitair als ook commotie) bespaard blijven’. Ik ga zowel inhoudelijk, als met de gang van zaken, niet akkoord.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.