Volledig scherm
Niek Versteegen op archiefbeeld. © Erik Pasman

Alles duidt op 'Het Wonder van Groesbeek'

GROESBEEK - Achilles'29 is bezig met een miraculeuze ontsnapping. In de degradatiestrijd van de eerste divisie hijgt de Groesbeekse club FC Dordrecht fors in de nek.

Achilles'29 en FC Dordrecht voeren vrijdag in Groesbeek een strijd op leven en dood. De thuisclub, hekkensluiter van de eerste divisie, is door de twee zeges van afgelopen paasweekeinde bezig aan een ongekende inhaalrace en staat nog maar drie punten achter, al is ook het doelsaldo fors minder.

Vier redenen waarom 'Het Wonder van Groesbeek' zich toch gaat voltrekken.

1. FC Dordrecht is nóg slechter dan Achilles'29

De ploeg van coach Gérard de Nooijer boekte in de laatste veertien duels precies één zege (op VVV, 5-2). Dordrecht pakte na de winterstop slechts negen punten, Achilles deed het met vijftien punten stukken beter. De riante voorsprong van twaalf punten die Dordrecht had, is als sneeuw voor de zon verdwenen. De paniek is toegeslagen bij Dordt. Niemand mag meer met de pers praten, 'focus' en 'rust' zijn ineens de toverwoorden aan de Krommedijk.

2. Mental motivator Meijers

Trainer Eric Meijers van Achilles'29 staat te boek als een uitstekende motivator. Hij kan zijn teams geweldig opladen voor cruciale duels. Niet voor niets pakte Meijers met Achilles alle prijzen in het amateurvoetbal en zorgde hij met de Groesbeekse club voor de nodige stunts in de KNVB-beker. De Nijmegenaar kan een vechtmachine maken van zijn teams. Mede daardoor eindigde Achilles vorig seizoen knap als vijftiende. Meijers is geen tactisch meesterbrein, mentale veerkracht is in deze fase van de competitie veel belangrijker. Dat kan de doorslag geven.

3. Transferbeleid

In de winterstop was het een komen en gaan van proefspelers in Groesbeek. Meer dan vijftien voetballers zochten er hun geluk. Liefst zeven nieuwelingen werden vastgelegd. Vijf spelers, onder wie boegbeeld Thijs Hendriks, werden juist weggestuurd. De ordinaire schoonmaakactie kwam voort uit paniek, maar heeft duidelijk effect gehad. Achilles speelt beter dan voor de winterstop en pakt veel meer punten dan in de eerste seizoenshelft (5 om 15). Waar Achilles zich niet neerlegde bij degradatie en de selectie rücksichtslos verbouwde, deed Dordrecht bijna niets. Alleen Joey Godee werd overgenomen van Helmond Sport.

4. Jager en prooi

Terwijl Achilles kan jagen, fungeert Dordrecht als prooi; een groot psychologisch voordeel. De Groesbeekse club heeft al weken niets meer te verliezen, of, zoals Meijers na de zege op FC Volendam zei: ,,We zijn door iedereen al tien keer dood en begraven verklaard, maar lijken een beetje op Jezus. We zijn uit de dood herrezen." Voor Dordrecht staat alles op het spel: zelfs de toekomst van de club zou in gevaar zijn bij degradatie. Maar ook Achilles is gewaarschuwd. In het dierenrijk faalt de jager vaker dan dat hij slaagt.