Volledig scherm
Sportpark de Heikant in Groesbeek. © Remko Kool

CED en eerste divisieclubs praten nog over vangnet bij degradatie

ZEIST – Drie speelrondes voor het einde van het seizoen is nog altijd niet bekend of er een vangnet komt voor de club die degradeert uit de eerste divisie. Pas nadat de competitie is afgelopen komt er duidelijkheid over een overgangsregeling van de tv-gelden.

,,Er wordt gesproken over een vangnet, maar dat is er nog niet”, legt Maarten Vreuls uit, operationeel manager van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). ,,Tijdens onze ledenvergadering half mei staat het opnieuw op de agenda.”

Zeventien van de twintig clubs in de eerste divisie (de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Utrecht doen niet mee) zijn lid van de coöperatie. Zij hebben jaarlijks zo'n zeven miljoen euro aan mediagelden te verdelen.

CED wil vangnet

Bij degradatie vallen die inkomsten in één klap weg, want clubs in de tweede divisie ontvangen helemaal geen tv-gelden. De CED pleit daarom voor een vangnet, maar dat ligt gevoelig. Vreuls: ,,Want dat geld moet uit dezelfde pot komen.”

Achilles’29 staat momenteel laatste. De Groesbeekse club vecht vrijdag voor de laatste kans tegen FC Dordrecht, de directe concurrent. Achilles moet door het slechtere doelsaldo in de laatste drie wedstrijden vier punten meer halen dan de ploeg uit Zuid-Holland.

Hoeveel Achilles’29 momenteel krijgt aan tv-gelden is niet bekend.