Volledig scherm
Thijs Hendriks © Pro Shots

Hendriks: ‘De gekste dingen schieten door je hoofd’

De slechte financiële situatie van Achilles’29 houdt ook de spelersgroep flink bezig. Voor de selectie van de Groesbeekse eerstedivisionist is het voorlopig gissen naar de waarheid.

„Ik zit inmiddels twaalf jaar bij de club, ik ben benieuwd wat er speelt”, zegt aanvoerder Thijs Hendriks. „Het klinkt zorgwekkend. Het zou zonde zijn als de club hiervan gevolgen ondervindt. De gekste dingen schieten door je hoofd. Straks worden we uit de competitie gehaald. Ik hou me maar vast aan de woorden van Harrie.”

Bodemloze put
Hendriks doelt op voorzitter Harrie Derks. Hij wil van een penibele situatie niets weten. Derks wijst op de continuïteitsverklaring van de accountant, het voorbestaan van Achilles is verzekerd stelt de voorzitter. Drie accountants die voor deze krant de cijfers bestudeerden, kijken anders naar de cijfers. „Dit is een bodemloze put. In het bedrijfsleven was het faillissement al lang uitgesproken”, zegt één van de accountants die anoniem wil blijven.

3 miljoen
In het boekjaar 2014-2015 heeft de club 818.000 euro omzet gedraaid. Daar tegenover staat 1,5 miljoen euro (!) aan uitgaven. Dat betekent een verlies van 634.000 euro. Voor het boekjaar 2013-2014, het eerste seizoen in de eerste divisie, zijn de cijfers ook schrijnend. Dat verlies bedraagt 440.000 euro. Achilles draagt dus een schuld van 3 miljoen euro met zich mee. En dan komt de, door de club zelf aangekondigde, strop van het seizoen 2015-2016 er nog bij. Dat is naar verluidt ook weer een ton of vier, vijf. „De cijfers zijn zeer zorgwekkend”, stelt een accountant.

Verliezen
Bij Achilles vinden bestuurders al die conclusies nonsens. Dat er in Groesbeek al jarenlang vragen worden gesteld bij de financiële handel en wandel van de club, wuiven ze weg. Dat is dorpskift. Achilles draait met verliezen, dat ontkent voorzitter Derks na aandringen niet, maar de schulden zijn ‘allemaal gedekt’. De buitenwereld hoeft niet te weten wie daar de zorg voor draagt, zegt hij. Het zijn meerdere personen. Weldoeners.

Er is geen enkele reden voor ongerustheid in Groesbeek. „Ook als iemand die ons steunt erbij neervalt of onder de trein komt, hebben we garanties.”