Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Achter de SchermenEdwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.”
Delen per e-mail
Van der Aa zit met z’n neus bovenop het coronanieuws. Zijn werkweek begint al op zondag, als Rutte overleg voert met ministers en deskundigen tijdens het Catshuisoverleg. Hij volgt het politieke spel in Den Haag en alle besluiten die daaruit voortvloeien op de voet. Zijn collega’s bij de krant houden nauwlettend alle cijfers en RIVM-maatregelen in de coronacrisis in de gaten. Samen bundelen ze hun expertise tot snelle, informatieve en betrouwbare berichtgeving voor lezers in heel Nederland.
Neem ons eens mee; hoe verloopt nou zo’n dag van de persconferentie?
,,Die begint al rond het middaguur. Dan schuiven premier Rutte en minister de Jonge aan bij de ministeriële onderraad voor een corona-overleg. Daarna vertrekken ze naar hun eigen departement, waar hun woordvoerders en tekstschrijvers de tekst voor de persconferentie opstellen. Hugo de Jonge laat zich bijstaan door specialisten, maar tikt zijn tekst altijd zelf. Oud-leraar hè!
In de loop van de middag ontmoeten Rutte en De Jonge elkaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daar leggen ze hun teksten voor de persconferentie kritisch naast elkaar en beslissen ze wie op welke vragen antwoord gaat geven. En dan wordt er steevast een rijsttafel geserveerd, die politici apart van elkaar in een kamertje nuttigen.
Om kwart voor 7 klopt Rutte op de deur van De Jonge en stappen ze samen in de lift. Er volgt een vluchtige controle bij elkaar. Zit het pak goed? Haren gekamd? Als ze uit de lift stappen, voegt doventolk Irma of één van de drie andere tolken zich bij hen. Samen lopen ze naar de deur, die stipt om zeven uur opengaat voor hun persconferentie. Dat ging één keer dus helemaal mis. De deur zat op slot. Toen moest ze heel snel een andere toegangsdeur zoeken, maar daar heeft de kijker gelukkig niets van gemerkt.
Na de persconferentie blijft Rutte nog even napraten. Hij gaat om een uur of negen naar huis, maar De Jonge moet dan nog terug naar het ministerie om een Kamerbrief op te stellen. Begin van de nacht wordt die Kamerbrief uitgestuurd. Die is tientallen pagina’s, soms wel 70 kantjes lang.”
En hoe zit het met de pers op de dag van de persconferentie?
,,De verzamelde pers werkt die dag in de buurt van het ministerie, meestal in het Tweede Kamergebouw. We houden daar de vinger aan de pols, want er wordt altijd wel nieuws gelekt, voorafgaand aan de persconferentie. Over de corona-app of over de horeca die langer dicht moet. Daar zitten we dan bovenop.
Tegen 6 uur lopen we richting de Hondsrugzaal in het ministerie, waar de persconferentie gehouden wordt. We hebben allemaal een vaste plek. Op de eerste twee rijen zitten RTL, de NOS en SBS. Dat is handig, want zij mogen in de live-uitzending de eerste vragen stellen. Het AD en de Telegraaf zitten ook op die rijen. De rest van de media zit daarachter.
Moet je vooraf aangeven welke vragen je gaat stellen?
,,Nee hoor, dat doen we nooit. Rutte en De Jonge weten niet wat de pers gaat vragen. Rutte vindt dat elke vraag gesteld mag worden, omdat diezelfde vragen óók in de Nederlandse huiskamers leven. Ik bereid mijn vragen altijd voor, soms in samenspraak met de redactie. Zo leefden op de sportredactie van het AD veel vragen over het betaald voetbal. Dan bellen ze mij of ik die vragen wil stellen.
Op één persconferentie ging het mis. Ik kreeg het woord in de live-uitzending en meldde dat ik twee vragen had: één voor De Jonge en één voor Rutte. De Jonge gaf een heel kort antwoord en daar had ik niet op gerekend. Daardoor was ik ineens de vraag aan Rutte vergeten. Dat heb ik gewoon gezegd: ‘ohh…sorry, ik ben de vraag even kwijt’. De woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst redde de situatie gelukkig. ‘We komen zo bij je terug’, zei hij. Dat gaat me beslist geen tweede keer overkomen. Ik zet nu vooraf mijn vragen in mijn telefoon.”
Wat wil je voor de lezers bereiken in je berichtgeving over corona?
,,Het AD en ook de regionale kranten is een gezinskrant. Ik stel mijn vragen met dat gegeven in mijn achterhoofd. Hoe zit het met de coronamaatregelen in het onderwijs? Hoe mogen we straks samen kerst vieren? Ik zie het als mijn taak om zoveel mogelijk aan de lezers uit te blijven leggen. Dat doen we bijvoorbeeld in uitlegverhalen over het reproductiegetal. Blijft lastig, dat r-getal.
Als politiek verslaggever schuif ik regelmatig aan bij het radioprogramma van Mattie en Marieke, bij Het Laatste Nieuws en ook bij onze eigen ochtendshow to go. Daar hoef ik me niet op voor te bereiden. De materie zit er bij mij goed in, omdat ik al maandenlang dagelijks met coronaverhalen bezig ben. We merken dat alle artikelen rond de coronacrisis veel gelezen worden. Ik volg alle debatten en maak live-blogs om lezers snel te informeren. We volgen nu regelmatig met z’n tweeën de debatten, omdat we in onze apps zien dat de liveblog razend goed gelezen wordt.”
Ben je na al die maanden nog niet ‘corona-moe’?
,,Het is soms zwaar om constant bovenop het nieuws te zitten. Dat heeft wel gevolgen voor de werk/privébalans. Maar gelukkig passen we als collega’s heel goed op elkaar.”
De persconferentie is altijd live te volgen in onze app. Ben je onderweg en wil je het toch volgen? Download dan onze app en mis niets.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
journalistieke duiding Als club in één adem genoemd worden met een verdachte, dat is balen ja
Wie ben je? Wat bepaalt je identiteit? Bij ieder verhaal dat we bij De Gelderlander schrijven over in opspraak geraakte mensen komt die vraag weer opborrelen. Een lastige vraag. Helemaal bij mensen die negatief in het nieuws komen en enige vorm van bekendheid bij het publiek genieten. Eef K. uit Arnhem was en is er zo een. Bekend in Gelderland als volkszanger en jarenlang voorzitter en hét gezicht van de Arnhemse voetbalclub MASV. Over K. heeft De Gelderlander het afgelopen half jaar meermaals geschreven. Niet in positieve zin, nee. Want Eef K. wordt verdacht van het neerschieten van een plaatsgenoot. Acht artikelen publiceerden we tot nu toe dan ook over die zaak. Eef K. baalde dat hij telkens zo in het nieuws komt. -
Interview Bij columnist Martijn Brugman liggen de komkommers buiten de koelkast
-
Achter het Verhaal ‘Van verbazing naar verdriet’: Wilma de Cort blikt terug op haar serie over Dementie
-
5 vragen aan Verslaggever Eric Reijnen Rutten: ‘Ineens werd ik persoonlijk getroffen door het virus’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Eric Reijnen Rutten, journalist en columnist van De Gelderlander. De gevolgen van het coronavirus raken hem beroepsmatig én persoonlijk. Hij verloor zijn voetbalvriend Walter aan het coronavirus. -
Duizenden lezers aan het puzzelen geslagen via de nieuwe FUN omgeving
De populariteit van mobiele spelletjes is tijdens de coronacrisis volledig ontploft. Ruim 1.2 miljard mensen speelden recent een spelletje op hun telefoon, waaronder ook de lezers van de Gelderlander. Mannen en vrouwen in elke leeftijdsgroep hebben zo hun eigen favorieten. “Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.”
-
Achter de Schermen Project Het Schone Oosten: een gedurfde stap met meerwaarde voor de lezers
Precies een half jaar zijn ze onderweg; vier journalisten van Tubantia, De Gelderlander en De Stentor, die het project Het Schone Oosten invulling geven. Voor de duur van een jaar werken ze samen aan verhalen die er toe doen. Over de luchtkwaliteit in huiskamers, de overlast van houtstook, de aanpak van zwerfafval en alle andere onderwerpen die lezers zelf bij de redactie aandragen. -
Achter de Schermen Van Nice tot Parijs: De Tour volg je bij de Gelderlander!
Je volgt de Tour de France bij de Gelderlander op de manier zoals jij dat wilt. Op onze website, met de app of in de krant; we zitten overal in de kopgroep en houden je dagelijks op de hoogte van de verrichtingen van onze Nederlandse teams én renners. We volgen de Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin en Bauke Mollema en sprinter Cees Bol. Maar ook Tourwinnaar Bernal en de man in vorm bij Jumbo-Visma, Primoz Roglic. -
Achter de Schermen Voetbal en De Gelderlander: Aftrappen! en #Afspelen!
De eerste divisie is begonnen, de eredivisie komt eraan en het amateurvoetbal-seizoen barst bijna los in al haar glorie. Nou ja, glorie? Het zijn rare tijden, andere tijden, nieuwe tijden; maar een ding staat vast: we hebben het gemist en jullie vast ook.
0 reacties