Volledig scherm
Aaltense jongeren gaan zelf hangketen controleren op veiligheid. © Jan Ruland van den Brink

Aaltense jongeren gaan zelf hangketen controleren op veiligheid

AALTEN - Speciaal opgeleide jongeren gaan dit jaar hangketen in het buitengebied van Aalten controleren. Tijdens de controles wordt vooral gekeken naar de veiligheid in de keten.

Aalten kent tientallen keten, waar jongeren elkaar ontmoeten. Vaak gaat het om caravans of schuren, die jongeren zelf ingericht hebben. Hoeveel van deze hangketen er precies zijn, is vooralsnog onbekend. Volgens wethouder Henk Rijks gaat het om tientallen.

Besloten is aan te haken bij de landelijke organisatie Keetkeur. Keetkeur ondersteunt keeteigenaren en hun bezoekers om alles op een verantwoorde manier te regelen. Jongeren van Plattelandsjongeren.nl zijn speciaal opgeleid om de controles uit te kunnen voeren. 

De controles zijn volgens jongerenwerker Frank Sikkink van Figulus Welzijn niet bedoeld om misstanden op te sporen, maar juist om jongeren te helpen de veiligheid van de keten op orde te krijgen. ,,We kiezen voor een positieve insteek. Keten zijn een vaststaand feit. Daar komen we niet aan. Sterker nog: we zijn heel erg blij met de hangketen. Het zijn sociale ontmoetingsplaatsen voor jongeren met eigen gedragscodes en afspraken. Ouders zijn vaak erg betrokken."

Deze woorden komen niet uit de lucht vallen. Een poging om in contact te komen met de keetjeugd is twee jaar geleden mislukt vanwege een negatieve beeldvorming. ,,Jongeren en ouders hadden het idee dat we ze op de vingers wilden tikken en zaten daar niet op te wachten."

Beeldvorming

Om die negatieve beeldvorming uit te sluiten, is dit keer gekozen voor controles door de jongeren zelf. Sikkink: ,,Het probleem van hangketen zit heel sterk in de beeldvorming. Mede door de media is het beeld ontstaan dat er alleen maar gezopen en geouwehoerd wordt. De incidenten worden eruit gehaald en opgeklopt. Maar dat beeld klopt gewoon niet. Het zijn de plekken waar jongeren elkaar ontmoeten, met elkaar kletsen, het goed met elkaar hebben. Daar is niets mis mee."

Waarom dan toch de controles? Sikkink: ,,Keten moeten natuurlijk wel veilig zijn. We kijken naar brandveiligheid. Het gebruik van glas. Is er een ehbo-trommeltje aanwezig? Heel basic, maar ontzettend belangrijk."

Enthousiast

Wethouder Rijks is enthousiast over Keetkeur. ,,Het is prachtig om te zien hoe betrokken jongeren en ouders zijn bij hun hangketen. Het zijn kleine maatschappijen op zich met soms hele duidelijke huisregels. Mooi om te zien hoor. Over taalgebruik, drankmisbruik en omgangsnormen."

De controles zijn volgens de wethouder geen overbodige luxe. ,,De meeste hangketens hebben het prima voor elkaar, maar soms wordt er gewoon niet nagedacht. Bijvoorbeeld over de elektra. Dan is dat op zo'n manier aangelegd, dat het vragen is om problemen. We willen graag meedenken en geen politie spelen. Dat heeft ook niet zoveel zin. Keten staan op privéterrein. Daar hebben we natuurlijk weinig over te vertellen. En dat is maar goed ook."

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek