Volledig scherm
Politieagent Toon Ruiken achterhaalde de nepinspecteur op zijn vrije dag. © DE GELDERLANDER

Achtergelaten bonnetje bij bejaarde verlinkt 'kit-inspecteur' uit Arnhem

DOETINCHEM - Beroofd worden door de bouwvakker die je vorig jaar nog van koffie hebt voorzien. Het overkwam twee weken geleden een aantal oudere bewoners van de Doetinchemse wijk Overstegen. Vorige zomer was hij er nog actief als glaszetter, ditmaal gaf hij zich uit als 'kit-inspecteur'.

Hij praatte zich makkelijk naar binnen, maar stal ondertussen geld en sieraden. Bij een van de wijkbewoners liet hij een notitie achter, op een parkeerbonnetje. Daarmee verlinkte hij zichzelf.

Tien adressen
De 36-jarige dader uit Arnhem sloeg toe in de Monte Cassinostraat, Pattonstraat, Anne Frankstraat en de Airbornestraat. Hij ging bij zeker tien adressen langs. Op vier plekken nam hij daadwerkelijk wat weg, bij zeker twee adressen niets en in vijf gevallen werd hij de woning niet binnengelaten.

Vertrouwen
De man wekte vertrouwen en wist de weg, doordat hij vorige zomer nog betrokken was bij renovatiewerkzaamheden in de wijk. Hij gaf zich uit voor kit-inspecteur van glaszetter Alpa Totaal uit Doornenburg, waar hij al lang niet meer in dienst is. 

Quote

Zodra duidelijk is om wie het gaat, zal Alpa Totaal tot aangifte doen

Woordvoerder Apla Totaal

Op de adressen waar hij toen glas zette, ging hij twee weken geleden langs, zogenaamd om de gebruikte kit te controleren. Daar waar de bewoners al waren verhuisd, vroeg hij belangstellend hoe het nu met hen was.

Alpa Totaal heeft van de politie nog niet te horen gekregen om wie het gaat. ,,Het is bijzonder kwalijk dat een zeker persoon, die niet bij ons in dienst is, onder valse voorwendselen een wijk in Doetinchem benaderd heeft uit naam van Alpa Totaal", meldt een woordvoerder.

Het bedrijf bezoekt haar opdrachtgevers uitsluitend op afspraak, het personeel draagt duidelijke bedrijfskleding en kan zich altijd legitimeren.,,Zodra duidelijk is om wie het gaat, zal Alpa Totaal tot aangifte doen.’’

Volledig scherm
Toon Ruiken: ,,Toen was het bingo''. Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER

Parkeerbonnetje
Een alerte wijkbewoonster vroeg zijn naam en nummer. Hij gaf valse gegevens door, maar schreef deze op een oud parkeerbonnetje. Daar stond zijn kenteken op. De bewoonster gaf het door aan haar buurman Toon Ruiken, een politieman. 

Die kwam erachter dat het adres waaraan het kenteken was gekoppeld, ook in het Digitaal Opkopers Register voorkwam, het systeem waarin opkopers verplicht zijn de naam en het adres van hun aanbieders te vermelden. 

Ook de Arnhemmer had zich moeten registeren bij het verkopen van zijn buitgemaakte sieraden. 

Aanhouding
Op 1 augustus werd de man aangehouden. De politie zoekt nog uit wie slachtoffer is geworden. Na verhoor en voorgeleiding is de nepinspecteur vrijdag weer op vrije voeten gesteld.  Hij zal later dit jaar voor de rechter moeten verschijnen. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek