Volledig scherm
© Wouter Borre

Achterhoek legt carbidschieten aan banden

BORCULO - In de Achterhoek wordt carbidschieten aan banden gelegd. Wat Oost Gelre, Winterswijk, Berkelland en Aalten betreft moet het op oudejaarsdag bij het traditionele carbidschieten blijven bij affuiten van het model melkbus.

Zoals het gebruik de afgelopen eeuw ook ontstaan is. 40 liter moet het maximum zijn: het royalere type melkbus zoals het voor dit doel zelfs via webwinkels als melkbusshop.nl wordt verhandeld.

Zachte voorwerpen
​En ook zonder dat dan het bijbehorende deksel als onstuitbaar projectiel wordt weggeknald: slechts met zachte voorwerpen als ballen mag worden geschoten. Het Berkellandse college heeft de afgelopen week de aanpassing van de regels al gefiatteerd.

Op 2 december mag de gemeenteraad het zeggen, per 15 december zou de nieuwe geharmoniseerde algemene plaatselijke verordening van de 4 buurgemeenten al wet moeten worden.

Bronckhorst en Oude IJsselstreek
Ook de gemeenten Bronckhorst en Oude IJsselstreek willen de regels voor carbidschieten gelijktrekken. Oude IJsselstreek vergadert pas in maart over de wijziging van de APV, waar het carbidschieten in staat.

"Dat houdt in dat wij dit jaar nog de huidige regels hanteren", aldus een woordvoerster. "De gemeente Montferland zegt nog niet op de hoogte te zijn van het voorstel. We hebben de vraag neergelegd bij de politie en zijn in afwachting van het antwoord."

De gemeente Doetinchem was niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek