Achterhoeker (94) overleefde drie concentratiekampen en scheepsramp

ENSCHEDE - Wim Aloserij (94) uit Lochem doorstond tijdens de oorlog drie Duitse kampen en is de laatste Nederlander, die in 1945 de grote scheepsramp met de Cap Arcona overleefde.

Wim Aloserij.
Volledig scherm
Wim Aloserij. © -

De titel van het volgende maand uitkomende boek is treffend gekozen. ‘De laatste getuige’ is het wonderlijke en meeslepende verhaal van de 94-jarige Wim Aloserij, geboren in Amsterdam en nu woonachtig in de Achterhoek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde de uit een arm arbeidersgezin afkomstige Nederlander drie concentratiekampen. Ook wist hij het vege lijf te redden na het verwoestende bombardement op de oceaanstomer Cap Arcona.

Aloserij is de enige nu nog in leven zijnde Nederlandse overlevende van de relatief onbekend gebleven scheepsramp. In 1945 zit Wim met duizenden medegevangenen aan boord van de Cap Arcona, een luxe cruiseschip dat voor anker lag in de Lübeckerbocht in het noorden van Duitsland.

400 overlevenden

Jachtvliegtuigen van de Britse Royal Air Force bombarderen schepen in de baai. Ze denken daarmee de Duitse vijand een fatale slag toe te brengen, maar treffen ook vele onschuldige gevangenen. Schepen vliegen in brand en kapseizen. Meer dan 7.000 mensen sterven in het inferno. Wim Aloserij is een van de bijjna 400 overlevenden die de wal bereikt en via veel omwegen eindelijk naar huis kan terugkeren.

Auteur Frank Krake (50) uit Hengelo, die eerder de boeken ‘De Rampondernemer’, ‘Menthol’ en ‘Rood Bloed’ publiceerde, beschrijft de lotgevallen met historische precisie in ‘De laatste getuige’. Woensdag 4 april is de landelijke presentatie in het Nationaal Monument Kamp Amersfoort (Leusden). In dat kamp verbleef Aloserij, nadat hij bij een razzia werd opgepakt, om later op transport gesteld te worden naar Noord-Duitsland.

Buma krijgt eerste exemplaar

Het eerste exemplaar van het boek wordt uitgereikt aan CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Diens grootvader, burgemeester in het Friese Wymbritseradeel, was één van de 25.000 slachtoffers in het concentratiekamp Neuengamme, waar Aloserij dwangarbeid moest verrichten. Hoewel dit geen vernietigingskamp was, wist de helft van alle gevangenen – door ziekte, honger, mishandeling en uitputting – het verblijf niet te overleven.

Na de oorlog moet Aloserij eerst afrekenen met een kampsyndroom. Dat lukt hem met hulp van zijn echtgenote, zijn geloof en zijn karakter. De wil om te overleven zat er vroeg in. Als jongetje moest Wim uit handen zien te blijven van zijn agressieve drinkende stiefvader. Hij zwierf regelmatig door de straten van Amsterdam.

Kamp Neuengamme

‘De laatste getuige’ onthult hoe de vindingrijke overlever zich maandenlang schuil hield in een kist onder de grond, overeind bleef in de barakken van kamp Neuengamme, liggend op een trein ontsnapte aan de Duitsers en – in het zicht van de bevrijding - op miraculeuze wijze levend van boord kwam bij de scheepsramp met de Cap Arcona.

Na de bevrijding komt de hoofdpersoon terecht in een Brits opvangkamp in Duitsland. Bij zijn terugkeer naar Nederland wacht in 1945 eerst een opvang in Glanerbrug. Vijftig meter achter de grens ligt het voormalig Redemptoristenklooster, waar in de oorlog groepen verbleven van de Hitlerjugend. Het Militair Gezag heeft er een repatriëringcentrum ingericht.

Ontluizingbehandeling

Wim Aloserij wordt er net als vele andere terugkerende Nederlanders medisch onderzocht en ondergaat een ontluizingbehandeling met DDT. Om te voorkomen dat collaborateurs het land binnenglippen, checken politie- en veiligheidsdiensten ieders achtergrond en verhaal. ‘De laatste getuige’ mag naar huis en wordt 30 mei 1945 door twee soldaten van de Binnenlandse Strijdkrachten met een personenauto naar Amsterdam gebracht.

Ontmoet 'De laatste getuige'

- De Twentsche Courant Tubantia en 1Twente houden vrijdag 6 april 2018 een unieke boekpreview van ‘De Laatste Getuige’.

- Interview, presentatie, muziek, boekverkoop en signeersessie in de studio van Balengebouw, Lonnekerspoorlaan 114, 7523 JM Enschede

- Ontvangst vanaf 14.00 uur met koffie/thee. Gesprek (14.30-16.00 uur) met auteur Frank Krake en hoofdpersoon Wim Aloserij.

- Wim Aloserij (94), ‘De Laatste Getuige’, vertelt hoe hij tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen en een grote scheepsramp wist te overleven.

- Zitplaatsen (max. 120 stuks) in studio. Interview met filmfragmenten en projectie van foto’s. Gelegenheid voor publiek om vragen te stellen.

- Muzikale omlijsting door singer/songwriter Celeste Liberty. Zij speelt en zingt een speciaal voor ‘De Laatste Getuige gecomponeerd lied.

- Na afloop ‘Meet & Greet’ met auteur en hoofdpersoon. U kunt het boek (392 pagina’s) ter plekke kopen voor 19,99 euro en laten signeren.

- Tickets 5 euro p.p. (inclusief consumptie). Uitsluitend in voorverkoop en zo lang voorraad strekt via : www.tubantia.nl/club

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek