Volledig scherm
Een aanhanger met daarop een klassieke Kever schaarde in oktober op de A18. © Jordi Deckert / Eastview media

Achterhoekers sluiten vaker achteraan in file op A12

VARSSEVELD/ DIDAM - Automobilisten die vanuit de Achterhoek richting Arnhem rijden, hebben vorig jaar weer vaker in de file gestaan op de A12.

Dit komt door een verdere stijging van het aantal ongevallen op de snelweg, de aansluiting vanaf de A18 naar de Gelderse hoofdstad. Op het bijna 15 kilometer lange deel van die A12 vanaf de Duitse grens richting de brug over de IJssel bij de IKEA, gebeurden 110 ongelukken in 2017. Een jaar eerder waren dat er nog 104.

Dat laten cijfers van 
Stichting Incident Management Nederland zien, die de inzet van bergers in heel Nederland verzamelt. Daaruit blijkt ook dat op de A18, de 22 kilometer lange snelweg tussen Varsseveld en Didam, het aantal ongevallen al jaren vrij stabiel is. Vorig jaar waren er 70 aanrijdingen, een jaar eerder waren dat er 67 en in 2015 69. Dit zijn ongelukken aan beide zijden van de weg.

Incidenten

Volledig scherm
Het busje belandde in de berm en reed door een bord langs de A18 heen. © Rijkswaterstaat/ Weginspecteur Harold

Enkele opvallende incidenten waren die van een busje, die medio januari vorig jaar in de berm belandde en pardoes door een bord langs de weg reed. In oktober kwam een vrachtwagen stil te staan als gevolg van een klapband en in diezelfde maand trok een geschaarde aanhanger veel bekijks: de klassieke Volkswagen Kever die erop stond, was eraf gevallen en lag op de kop op het asfalt.

Voor veel vertraging zorgde dit allemaal niet, anders dan op de A12, waar zware ongevallen wel vaak files veroorzaken. Achterhoekers die dan vanaf de A18 bij Oud-Dijk de snelweg oprijden sluiten dan achteraan in de file. Wie eraan denkt om te rijden over lokale wegen zit fout, want volgens verkeersdienst ANWB heeft dat weinig zin.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek