Volledig scherm
Thomas Waschki, wethouder in Bocholt, en universiteitsleider Katharina Eichelberg bij de start van de Junge Uni. © DG

Achterhoeks/Duitse universiteit voor kinderen en tieners

BOCHOLT/ ULFT - Achterhoekse kinderen van 8 tot 18 jaar oud kunnen zich vanaf maart laten bijscholen in een kinder- en jeugduniversiteit in innovatiecentrum ICER in Ulft. Er is een innige samenwerking met de zogenoemde Junge Uni in Bocholt, waar kinderen aan Duitse zijde van de grens een zelfde lesaanbod krijgen.

De lessen richten zich op de vakgebieden mathematica/wiskunde, informatica, natuurwetenschappen en techniek en zijn buiten de normale schooluren. 

,,Het is belangrijk dat kinderen al jong enthousiast worden gemaakt voor techniek en alles wat daarbij hoort, want er is nu al een schreeuwend tekort aan vakmensen aan beide zijden van de grens’’, zei wethouder Bert Kuster van Oude IJsselstreek vrijdag bij de start van de Junge Uni in Bocholt.

In Nederland zijn de lessen in Innovatiecentrum ICER in Ulft. Het is de bedoeling dat lesprogramma's tussen Bocholt en Ulft worden uitgewisseld en dat er ook gebruik gemaakt kan worden van elkaars kracht. ,,Zo zijn we in Nederland al verder met bijvoorbeeld 3D-printen, maar wij kunnen op onze beurt van de Duitsers over andere technologie nog veel leren’’, zei programmadirecteur Jolien Tragter van ICER.

Drie leeftijdscategorieën

De lessen worden gegeven in drie leeftijdscategorieën: van 8 tot 12 jaar, 13 tot 15 en 16 tot en met 18 jaar. De kinderen kunnen vele verschillende dingen leren, zoals het ontwikkelen van een app voor de smartphone, maar ook uitleg over hoe vliegtuigen vliegen. Daarbij gaan de kinderen bovendien zelf de lucht in.

Deelname aan de universiteit is goedkoop: de kosten voor een lesprogramma variëren van 4 tot maximaal 15 euro. ,,Dat is belangrijk, om de drempel voor deelname laag te houden’’, zegt wethouder Kuster.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek