Volledig scherm
Ook melkveehouders zouden dreigbriefjes in de bus hebben gehad. Foto ter ilustratie. © Caspar Huurdeman

Achterhoekse boeren krijgen ‘dreigbriefjes’ in de bus, afzender onbekend

updateLOCHEM - Boeren in de Achterhoek worden bedreigd met briefjes die bij hen zijn bezorgd. Het gaat volgens de politie om ‘kleine pamfletten’ waarop dreigende teksten zijn geschreven. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft eveneens vernomen dat er briefjes bij boeren zijn bezorgd en spreekt van ‘brute acties van extremisten’. 

Quote

Ik adviseer boeren die worden bedreigd altijd de politie te bellen

Theo Vernooij, voorzitter POV Gelderland

,,Dit is alle grenzen te boven’’, zegt voorzitter Linda Janssen van de POV, die niet precies weet welke boeren allemaal zijn getroffen. ,,Maar het gaat in ieder geval om boeren die in alle diersectoren actief zijn, dus zowel melkvee-, pluimvee- als varkenshouders.’’ Ook Achterhoeker en Gelders Statenlid Arjan Tolkamp (CDA) keurt de bedreigingen af. ,,Ik snap het dat er boeren zijn die zich afvragen in wat voor een rechtsstaat zij nog leven, maar het is nu aan het Openbaar Ministerie de vervolging op zich te nemen.’’

Meer briefjes met dreigteksten

Bij de politie zijn sinds vorige week drie meldingen binnengekomen: twee van boeren uit Lochem, ééntje van een boer uit Diepenheim (Twente). ,,Maar we hebben niet de indruk dat we een compleet beeld hebben’’, zegt een woordvoerder. Het vermoeden bestaat dan ook dat veel meer veehouders briefjes met dreigteksten in de bus of op het erf hebben gevonden.

Theo Vernooij, voorzitter van de Gelderse afdeling van de POV, heeft vooralsnog geen signalen gekregen dat boeren uit andere delen van Gelderland een intimiderend briefje hebben ontvangen. ,,Wanneer dit erger wordt, gaan we over op actie. Ik adviseer boeren die worden bedreigd altijd de politie te bellen.’’ De landelijke POV zoekt momenteel uit hoe grootschalig de bedreigingen zijn verspreid. 

Ook Spaanse teksten

Op een foto van één van de briefjes is een Engelse tekst te lezen: ‘Think about veganism. Would you like to live as those cows?’, wat vertaald kan worden als ‘Overweeg veganist te worden. Zou jij willen leven als die koeien?’. 

Er zouden ook briefjes met Spaanse teksten zijn verspreid, maar de politie wil hierover geen uitspraken doen. Wel staan agenten in contact met de boeren die zich hebben gemeld. ,,Uiteraard praten wij met hen’’, zegt de woordvoerder.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Eén van de briefjes die bij boeren in Lochem is bezorgd. © privéfoto

‘Angstig om zo’n brief te krijgen’

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Diepenheim, zelf boerin, heeft signalen gekregen dat op meerdere adressen briefjes zijn bezorgd met een veel radicalere boodschap dan die in Lochem. „Er is veel angst onder boeren, die vrezen dat ze niet meer veilig hun werk kunnen doen. Want de briefjes zijn allemaal ergens neergelegd, afgegeven aan de deur of in de brievenbus gestopt. Dus zijn er mensen op het erf geweest’’, zegt zij.

Pierik pleit voor een gecoördineerde, Europese aanpak van dit soort extremistische incidenten. Die aanpak moet wat Schreijer-Pierik betreft hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie komen te staan. Hierin krijgt zij steun van minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.

Het is onduidelijk wie de afzender is van de briefjes.

Heeft u een boerenbedrijf en bent u wel eens bedreigd? Dan komen wij graag met u in contact. Dat kan door een mail te sturen naar verslaggever Lars Barendregt of Rick Aalbers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek