Volledig scherm
Johan de Boer (l) en Alfred Lehmann met de Ghanese koning Okrukata. foto Alfred Lehmann

Achterhoekse klompen voor verkiezingen Ghana

BELTRUM - Klompenfabriek Nijhuis uit Beltrum heeft een bijzondere offerte opgemaakt voor de Ghanese koning Nana Okrukata V. De koning - vergelijkbaar met een burgemeester in Nederland - van het dorpje New Akrade wil namelijk tienduizend paar Achterhoekse draagklompen laten overvliegen voor de presidentscampagne van zijn politieke partij, de New Patriotic Party (NPP).

Alfred Lehmann, tegenwoordig voorzitter van Stichting Akwadaa Aseda in Leeuwarden, bemiddelt bij de bestelling. De stichting verricht ontwikkelingshulp in New Akrade en kwam zodoende in contact met de koning.

„Hij is gek op klompen en draagt ze zelf dag en nacht omdat hij bang is dat ze gestolen worden”, vertelt Lehmann. Daarmee is wel een probleem ontstaan: „Hij vindt de klompen te hard en heeft zere voeten gekregen. Ik heb hem verteld dat wij er hier ook niet met blote voeten in lopen.”

Lehmann hoopt niet dat de bestelling wordt geannuleerd. „Het bestuur van de NPP is in overleg. Dat kan wel een week duren, want in Ghana hebben ze een vergadercultuur.”

Klompenfabrikant Paul Nijhuis zegt een eventuele bestelling als een ‘geweldige kans’ te zien. "Ik heb mijn werknemers ingefluisterd dat ze er alvast rekening mee moesten houden dat december een hele drukke maand zou worden, ha ha. Maar ik heb nog steeds niks gehoord, dus we blijven afwachten."

Ook Achterhoeker Henk Krajenbrink, van de gelijknamige klompenfabriek in De Heurne (bij Dinxperlo) is in de race voor de mega-klompenorder. "Dit is een heel erg leuk initiatief. Het zou fantastisch zijn als we de bestelling binnenhalen", aldus een hoopvolle Krajenbrink.

Videoreportage van Omrop Fryslan over de klompen voor de Ghanese koning:

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek