Achterhoekse wijnen bekroond
Volledig scherm
Achterhoekse wijnen bekroond © CVAW

Achterhoekse wijnen bekroond met prijzen

BORCULO - Achterhoekse wijnen doen het goed. De wijnbouwers uit deze regio zijn zondag zes keer in de prijzen gevallen bij de wijnkeuring der Lage Landen, een jaarlijks initiatief van stichting Wijninstituut Nederland (WIN).

Jelle Boesveld en Richard Stegers

Wijnen van de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (CVAW), waaronder die van wijnhoeve Kunneman uit Geesteren, staan hoog aangeschreven. Alle zes ingezonden wijnen van de CVAW vielen in de prijzen. „Een prima resultaat”, reageert Rob Roth van Wijnhoeve Elanova in Vorden. „Daar mogen we best trots op zijn.” 

In totaal werden er 188 wijnen uit Nederland en België ter keuring aangeboden. Ze werden in het Duitse Neustadt blind geproefd en beoordeeld door een onafhankelijk en professioneel panel van deskundigen. Dat gebeurde gelijktijdig met de zogenoemde Landesprämierung für Wein und Sekt. Kasteel Amerongen was zondag het decor voor de uitslag en de feestelijke prijsuitreiking.

Bekroond

De zeven Achterhoekse wijnbouwers die zijn aangesloten bij de CVAW zonden zes wijnen in die allemaal werden bekroond. Het grootste succes viel te noteren in de categorie rode wijnen. Daar waren alle drie de podiumplaatsen voor Achterhoekse wijnen. 

Een gouden medaille was er voor Cabernet Cortis 2016. Regent op Holt 2016 werd beloond met zilver, terwijl Rondo 2016 aan de haal ging met brons. De witte wijnsoort Solaris 2016 behaalde ook een bronzen medaille. Verder waren er WIN-keurzegels voor de witte Johanniter en Uutblaozn beiden ook uit 2016, een goed wijnjaar. De winnende wijnen zijn onder leiding van keldermeester Esther Dondergoor en met inzet van de leden tot stand gekomen.

Streekproduct

De wijnboeren die bij de CVAW zijn aangesloten produceren zo’n 12 verschillende wijnen. Jaarlijks gaat het om ruim 30.000 liter. De Achterhoekse wijnbouwers timmeren nu zo’n vijftien jaar aan de weg. Met succes, want deskundigen en consumenten lopen weg met het streekproduct. De wijnen zijn verkrijgbaar bij steeds meer lokale winkels en horecagelegenheden. Verder worden ze verkocht bij de wijngaarden zelf die tijdens het seizoen wekelijks veel wijnliefhebbers ontvangen tijdens rondleidingen en proeverijen.

Henk Takken rekent op een prima oogst dit jaar
Volledig scherm
Henk Takken rekent op een prima oogst dit jaar © CVAW

 In tegenstelling tot 2016 was 2017 een minder goed wijnjaar door de nachtvorst in de lente. „De verwachtingen voor de oogst van 2018 zijn hooggespannen”, aldus Rob Roth. De omstandigheden waren met de warme zomer in combinatie met de vele zonuren ideaal. „De eerste pluk op 23 augustus was twee tot drie weken eerder dan gebruikelijk. We rekenen op een hoge kwaliteit en een grote hoeveelheid. Dat moet resulteren in opnieuw prachtige wijnen.”

Wijnen zijn te proeven tijdens de open wijngaarddagen op zaterdag 22 en/of zondag 23 september. De leden van de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers zijn: Wijnhoeve Kunneman in Geesteren, Wijngoed Kranenburg in Vorden/Kranenburg, Wijnboerderij De Fiere Wijnakker in Zutphen, Wijngaard De Reeborghesch in Winterswijk-Kotten, Wijnhoeve Elanova in Vorden, Wijngoed De Hennepe in Aalten en Wijngaard Schepershof in Groenlo.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek