Achterhoekse wint NK-meeuwenschreeuwen in Cothen

videoHoe doen deelnemers aan het NK-meeuwenschreeuwen hun warming-up? Met de vogeltjesdans natuurlijk. En wie nodig je uit als juryleden? Twee vrijwilligers van de Vogelopvang Utrecht. Uiteraard.

Aan schijtlolligheid geen gebrek zaterdagavond in het Dorpshuys van Cothen, want heel serieus moest je de titelstrijd nou ook weer niet nemen natuurlijk.

 Het begon ook als een dijenkletser bestemd voor 1 april, maar omdat alle radiostations die je bedenken kunt op de Cothense grappenmakers doken, besloten ze ook maar voor het ‘echie’ te gaan.

Boot naar Texel

En dus was er zaterdagavond rond de klok van 22.30 uur een heuse kampioen te huldigen. Die een gouden meeuw kreeg, een avondje gratis mocht drinken en Nederland mag afvaardigen op het EK meeuwenschreeuwen in Frankrijk. 

Jade van der Lelie, een 20-jarige studente uit Borculo die nu in Arnhem woont, was de gelukkige. En het moet gezegd: Wie zijn ogen sloot en aandachtig naar haar keiharde geschreeuw luisterde waande zich heel even een minuutje op de boot naar Texel. Waar meeuwen krijsend langs het dek vliegen in de hoop wat proviand te scoren, terwijl de schelle lokroep óók bedoeld is om een partner te scoren.

Volledig scherm
Jade van der Lelie, een 20-jarige studente uit Borculo die nu in Arnhem woont, was de gelukkige winnares. © William Hoogteyling

Merel en Mees 

Quote

Op feestjes wordt het zo vaak gevraagd; Jade, wil je even een meeuw nadoen?

Jade van der Lelie

Dat de Belgische kampioen Dennis Mertens niet op was komen dagen als jurylid - en de helft van het vierkoppige deelnemersveld ook niet (‘Merel en Mees konden niet’) - mocht de pret niet drukken. Jade versloeg ‘Basje’ van den Oever uit Eindhoven en was zelf het meest verrast. ,,Ik vond zijn inzending erg goed lijken,’’ zei ze meteen na haar zege. Vooraf, op de parkeerplaats in hartje Cothen, had ze nog zelfverzekerd geroepen dat ze gekomen was om te winnen.

En goud werd het. Haar drive?,,Nou, eigenlijk kan ik maar één ding heel goed in mijn leven; een meeuw imiteren. Op feestjes wordt het zo vaak gevraagd; Jade, wil je even een meeuw nadoen? En dat doe ik dan maar. Omdat ik het kan. Ik zie het als een gift. Werkelijk waar, het eerste geluid dat ik na mijn geboorte maakte, leek erg veel op dat van een meeuw.’’

De Achterhoekse keek er bloedserieus bij. Of dat gespeeld was of niet is lastig in te schatten bij iemand die een media- en artiestenopleiding volgt en ook veel toneel zegt te spelen. Toch? ,,Ik ben er écht trots op. Deze trofee krijgt wel een plek in mijn studentenkamer waar iedereen ‘m kan zien staan. Nou ja, dat moet ook wel, want zo groot woon ik niet.’’

Verdedigen

Of ze volgend jaar haar titel kan verdedigen, valt nog maar te bezien. Het was een dolletje, dat hele NK meeuwenschreeuwen. Niet meer dan dat. Met een tevreden organisatie. Want; ‘Cothen staat op de kaart’. En daar was het hen allemaal om te doen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek