Ad van Liempt
Volledig scherm
PREMIUM
Ad van Liempt © Jan Ruland van den Brink

Ad van Liempt is na 55 jaar klaar met schrijven over de oorlog: ‘Ik heb geen ideeën meer’

Ad van Liempt (70) is al 55 jaar in de ban van de oorlog. Het jongste boek van de Doetinchemse schrijver gaat over het slotjaar 1945. Nu pakt hij eerst een oude liefde op: tafeltennis.

Na 1945 staat er geen boek meer op stapel. Is Ad van Liempt uitgeschreven over de oorlog? ,,Voorlopig wel”, zegt hij, al klinkt er enige twijfel door in zijn stem. ,,Ik heb geen ideeën meer. En ik heb ook geen ambitie om opnieuw jaren onderzoek te doen.”

De gewezen tv-maker schreef sinds het begin van deze eeuw een niet-aflatende stroom oorlogsboeken, waarvan Gemmeker (over de commandant van kamp Westerbork) de laatste is. 1945 ligt vanaf 18 maart in de winkel en is het zesde deel in een serie van het NIOD, dat Van Liempt vroeg voor de beschrijving van het laatste oorlogsjaar en wat erop volgde in Nederland.

Daarmee treedt de 70-jarige schrijver, die sinds oktober 2017 in Doetinchem woont, in de voetsporen van een illustere voorganger. Loe de Jong schreef als directeur van toen nog het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) het omvattende Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u het vak niet geleerd van Loe de Jong?

,,Eigenlijk wel. Interesse voor de oorlog had ik al vanaf de middelbare school, nadat ik als 15-jarige Opmars naar de galg over het Neurenbergproces had gelezen, de berechting van de nazikopstukken. Ongezond om dat op die leeftijd te verslinden. Ik raakte in de ban. Daarna schreef Loe de Jong het ene na het andere boek over de oorlog en steeds als er een nieuw deel uit was, las ik het. De Jong maakte ook de tv-serie De Bezetting en in 1988 volgde een remake. Ik ging daarvan de eindredactie doen. Een betere leermeester kon ik me niet wensen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek