Volledig scherm
The Wall in de steengroeve in Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Adempauze Steengroeve Theater voor 'Die Zauberflöte'

WINTERSWIJK - Het Steengroeve Theater in Winterswijk slaat volgend jaar over om in 2019 'Die Zauberflöte' in de steengroeve voor het voetlicht te brengen.  Dat is geen toevallige keuze, want dan is het dertig jaar geleden dat de opera van Mozart  in de steengroeve werd opgevoerd.

Die voorstelling, de eerste in de groeve, betekende de aanzet voor de oprichting van de Stichting Steengroeve Theater in 2009. Sindsdien zijn er zeven voorstellingen opgevoerd in de groeve. Het begon met de musical Jesus Christ Superstar in 2010. In die zeven jaar kwamen er, uit alle hoeken van het land, 75.000 bezoekers op de voorstellingen af. Elk jaar waren er vier voorstellingen.

De organisatie leunt vrijwel geheel op vrijwilligers, van de mensen die helpen opbouwen tot  muzikanten, zangers, acteurs en figuranten tijdens de voorstellingen.  Mede daarom wordt er in 2018 een adempauze ingelast. 

  1. Stadse Fratsen: Doorfietsen!
    Column

    Stadse Fratsen: Doorfietsen!

    Ik kan niet vaak genoeg in Elten zijn. Om het bordeel te bezoeken voor een reportage of voor een verblijf in ons huisje, aan het meer onder aan de berg. Deze middag rijd ik op de racefiets naar het dorp.  Op de terugweg heb ik de wind in de rug en tussen de grens en Beek zie ik een renner naderen. De man zit onderin de beugels. Als hij vlakbij is zie ik dat hij - ondanks de tegenwind - minstens zo hard gaat als ik. ,,Jelle!'', roep ik in het voorbijgaan. ,,Henny!'', hoor ik dertig meter verderop. Slechts kort twijfel ik. Doorfietsen! Jelle Nijdam won zes Touretappes. In het vorig decennium kwam hij naar Doetinchem, vanwege de liefde. Toevallig ken ik haar en daarom weet ik dat het kopen van een broek voor Jelle niet altijd eenvoudig is. Zijn bovenbenen zijn namelijk van een omvang waarop de meeste broeken niet zijn gemaakt. Toen ik vijftig werd, vijf jaar geleden, kwam Jelle met zijn vriendin op mijn feestje. Ik kreeg een cadeaubon: een clinic, oftewel een stukje fietsen met Jelle. De bon ligt nog altijd op de schoorsteenmantel. De gedachte aan die machtige bovenbenen weerhielden me ervan de bon te verzilveren.  Als ik thuis kom, maak ik melding van mijn tocht - inclusief parcours - op Twitter. Een collega reageert bijdehand. Ze heeft de wegen die ik volgde nageplozen: 'Volgende keer niet om maar over die heuveltjes'. Ze heeft gelijk. Ik fiets wel naar Elten. Maar de Elterberg beklim ik toch het liefst te voet, wandelend vanaf ons huisje.   Bij het passeren van Jelle was er een overdenking. Knijp ik in de remmen voor een kort gesprek? Maar wat als-ie begint over die tegoedbon en oppert een stukje met me op te rijden?  Doorfietsen! 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek