Volledig scherm
The Wall in de steengroeve in Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Adempauze Steengroeve Theater voor 'Die Zauberflöte'

WINTERSWIJK - Het Steengroeve Theater in Winterswijk slaat volgend jaar over om in 2019 'Die Zauberflöte' in de steengroeve voor het voetlicht te brengen.  Dat is geen toevallige keuze, want dan is het dertig jaar geleden dat de opera van Mozart  in de steengroeve werd opgevoerd.

Die voorstelling, de eerste in de groeve, betekende de aanzet voor de oprichting van de Stichting Steengroeve Theater in 2009. Sindsdien zijn er zeven voorstellingen opgevoerd in de groeve. Het begon met de musical Jesus Christ Superstar in 2010. In die zeven jaar kwamen er, uit alle hoeken van het land, 75.000 bezoekers op de voorstellingen af. Elk jaar waren er vier voorstellingen.

De organisatie leunt vrijwel geheel op vrijwilligers, van de mensen die helpen opbouwen tot  muzikanten, zangers, acteurs en figuranten tijdens de voorstellingen.  Mede daarom wordt er in 2018 een adempauze ingelast. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadse Fratsen: Schaaktafel
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Schaakta­fel

    Ze hebben ons laatst twee schaaktafels geschonken. Een ervan staat in de binnenstad bij de fontein. Ik was er nog niet geweest en om er wat gevoel bij te krijgen ben ik er net naar toe gefietst. Er werd niet geschaakt. Maar dat had ik ook niet verwacht. Wel zat een paar meter verderop een man op een stenen muurtje. Voorovergebogen ondersteunde hij zijn hoofd met zijn handen. Een houding die wij schakers goed kennen. Toen ik hem voorbij fietste en halt hield bij de schaaktafel, stond hij op. Misschien stoorde ik hem in zijn gedachten. Ik kwam eens op een plein bij een metrostation in Boedapest waar tafel aan tafel werd geschaakt. Gewoon in de buitenlucht en voor geld. Later was ik eens in een stad in Oekraïne en liep op een zondagmiddag nietsvermoedend het park in tegenover het hotel. Binnen drie minuten was ik verwikkeld in een spannende partij. In het park werd bank na bank geschaakt. Zelf heb ik ook een schaaktafel. Jaren geleden gekocht in een antiekzaak die veel van zijn handel uit het voormalige Oost-Europa haalde. Ik heb er nooit een partij op gespeeld. Hoeft ook niet. Een schaaktafel kan ook worden gebruikt om drankjes op te zetten. Of als onderzetter voor een bloemstuk. Ik zie dat de schaaktafel bij de fontein pas een kleine - maar niet heel grondige - schoonmaakbeurt heeft ondergaan. Waarschijnlijk een reiniging door een speelster van onze club die om de hoek van de tafel woont. Ze berichtte erover op Facebook. Eerst vertelde ze over mensen die de tafel hadden gebruikt om een patatje te eten. En afgelopen weekeinde is er een baby op verschoond. In beide gevallen begreep ik dat niet alles was opgeruimd. De niet heel grondige schoonmaakbeurt verraadt ergernis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek