Hans Pelle (rechts) komt met veel voorkeurstemmen opnieuw voor de PvdA in de Berkellandse gemeenteraad. Hij verstoot de huidige fractieleider Peter Brugman (links) daarmee uit de lokale politiek.
Volledig scherm
Hans Pelle (rechts) komt met veel voorkeurstemmen opnieuw voor de PvdA in de Berkellandse gemeenteraad. Hij verstoot de huidige fractieleider Peter Brugman (links) daarmee uit de lokale politiek. © Lars Smook

Afgeserveerde Hans Pelle (PvdA) blijft tóch in raad Berkelland dankzij achterban

BORCULO - Hans Pelle begint volgende week voor de PvdA aan zijn zevende periode als raadslid. Bij de Berkellandse raadsverkiezingen van woensdag kreeg de Eibergenaar 679 voorkeursstemmen. De huidige fractieleider, Peter Brugman uit Borculo, moet daardoor de lokale politiek verlaten.

De anders zo nuchter Pelle was geëmotioneerd, vrijdagmorgen toen de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend werd gemaakt in het raadhuis. ,,Bijna 680 stemmen voor mij...’’, zei de PvdA'er. ,,En dat terwijl ik een half jaar geleden nog door mijn partij volledig werd afgeserveerd en op een onverkiesbare plaats kwam te staan. Het is toch mooi dat de kiezer uiteindelijk bepaalt.’’ Zijn trouwe achterban zorgde ervoor dat Pelle na 24 jaar op het raadspluche kan blijven zitten.

Surprises

Burgemeester Joost van Oostrum kon vrijdagmorgen nog meer surprises uit zijn hoge hoed toveren. Zo keert Rekkenaar Stefan Bos terug voor het CDA in de raad. Hij stond tiende op de kandidatenlijst, maar mag als achtste fractielid (met 234 voorkeurstemmen) opnieuw plaatsnemen in de raadsbanken. Dit zorgde er wel voor dat Borculoër Frank Jonk, die zevende stond, buiten boord valt. De zoon van oud-raadslid en Statenlid Jaap Jonk hield de afgelopen weken een vlogactie, maar dat zette met 181 voorkeurstemmen niet voldoende zoden aan de dijk.

Grote verrassing

Bij Gemeentebelangen moeten ook twee zittende raadsleden noodgedwongen afhaken: Rudi van de Esschert uit Geesteren en Arnold Kion uit Eibergen. De huidige GB-wethouder Joke Pot uit Borculo eindigde als vierde op de lijst met 316 voorkeurstemmen. De grote verrassing hier was  Eibergenaar Bas Steinkamp, nog niet lijstduwer. De voorzitter van de stichting Theater Berkelland en fysiotherapeut wordt het vijfde GB-raadslid met 219 voorkeurstemmen.

Voorkeursstemmen

Andra Eisink-Weg (derde van rechts) wordt het tweede GroenLinks-raadslid. Dat gaat ten faveure van Jan Lenselink (geheel rechts).
Volledig scherm
Andra Eisink-Weg (derde van rechts) wordt het tweede GroenLinks-raadslid. Dat gaat ten faveure van Jan Lenselink (geheel rechts). © Peter Zandee

Bij GroenLinks werd Andra Eisink-Weg uit Ruurlo het tweede raadslid naast voorman Leo Morren. Zij kreeg 423 voorkeurstemmen. Dit betekende dat zij de oorspronkelijke nummer twee, Jan Lenselink uit Ruurlo,  verdrong.

CDA'er Theo Helmers uit Beltrum kreeg, buiten de lijsttrekkers om, de meeste voorkeurstemmen bij de Berkellandse raadsverkiezingen: liefst 911.
Volledig scherm
CDA'er Theo Helmers uit Beltrum kreeg, buiten de lijsttrekkers om, de meeste voorkeurstemmen bij de Berkellandse raadsverkiezingen: liefst 911. © Vios Beltrum

Van de raadsleden die op een verkiesbare plaats stonden, behaalde CDA'er Theo Welmers uit Beltrum verreweg de meeste voorkeurstemmen: 911. Hij debuteert daarom vanaf volgende week in de vergaderzaal van de raad aan de Borculose Marktstraat. Vanwege zijn trouwe aanhang in het CDA-bolwerk Beltrum waagde burgemeester Joost van Oostrum het woensdag op de uitslagenavond te spreken van een ‘Theo Helmers-effect’. 

Helmers is vooral bekend als voorzitter van voetbalclub Vios in zijn woonplaats Beltrum. ,,Nee, ik heb niet hoeven aanbellen bij elke woning in mijn dorp om zoveel stemmen te krijgen’’, liet hij vrijdagmorgen in Borculo weten. ,,Dat kan ook tegen je werken. De mensen moet  je niet lastig willen vallen. Het gaat erom dat je betrouwbaar overkomt en dat ze weten dat je voor hen klaar staat als het moet.’’

Hertelling

De kans bestaat overigens dat de stemmen nogmaals geteld worden in Berkelland. D66-lijsttrekker Han Boer kondigde vrijdagmorgen aan dat hij dit wenst. De burgemeester reageerde dat hij daarvoor dan wel een raadsmeerderheid achter zijn voorstel moet krijgen. De politiek zal zich dinsdagavond tijdens de laatste bijeenkomst in de huidige samenstelling daarover uitspreken.

Verschil

,,Het verschil tussen de voorlopige en definitieve uitslagen van de raadsverkiezingen is 12 stemmen’’, motiveerde Boer zijn initiatief. ,,Dat is mij net iets te veel, omdat  5 stemmen verschil al ervoor kan zorgen dat je wel of niet een raadszetel erbij krijgt. Ik die dit verzoek voor een hertelling dus vanwege die smalle marge.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek