Volledig scherm
Agenten snellen naar de zojuist neergeschoten man in de Hamburgerstraat in Doetinchem. © still uit video

Agenten schoten terecht op met nepwapen dreigende man in Doetinchem

DOETINCHEM - De agenten die eind augustus vorig jaar  in de Hamburgerstraat in Doetinchem een man hebben neergeschoten, hebben daarbij rechtmatig gehandeld. De politiekogels werden afgevuurd uit noodweer, zo concludeert het Openbaar Ministerie (OM) op basis van onderzoeksresultaten van de Rijksrecherche.

Agenten schoten in de nacht van maandag op dinsdag 29 augustus een 22-jarige man uit Doetinchem neer. 

Dit nadat de man met een wapen had gezwaaid in het centrum van de Achterhoekse stad. De man reageerde niet op roepen en waarschuwingsschoten, maar richtte het wapen juist op agenten. Daardoor was de politie genoodzaakt hem neer te schieten. Hij werd geraakt in zijn onderbuik.

Tekst gaat verder onder de video.

'Verdedigend karakter'

De Rijksrecherche deed onderzoek naar het afvuren van de politiekogels. Het OM concludeert op basis van de resultaten dat 'het gebruik van het dienstwapen een verdedigend karakter had. De man bleef de politie bedreigen, waarbij het leek of hij het wapen doorlaadde', zo meldt het Openbaar Ministerie. 'Bovendien hebben de agenten laag geschoten, wat getuigt van voldoende tactisch inzicht en zelfbeheersing'.

Naar later bleek had de man een nepwapen bij zich, maar volgens het OM doet dit aan de dreiging die van de man uitging niets af. Ook konden de agenten van die afstand en in het donker niet zien dat het om een imitatiewapen ging.

Niet vervolgd

Volledig scherm
Het kogelgat in de ruit van Cool Cat in Doetinchem. © DG

De Doetinchemmer werd na het schietincident naar het ziekenhuis gebracht en later aangehouden op verdenking van wapenbezit en bedreiging. Hij is op de hoogte gesteld van het besluit van het OM, die ook nog bezig is met een rechtszaak tegen hem.

Ook de agenten die betrokken waren bij de schietpartij in Doetinchem, hebben de beslissing te horen gekregen. Zij worden nu definitief niet vervolgd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek