Volledig scherm
Agenten snellen naar de zojuist neergeschoten man in de Hamburgerstraat in Doetinchem. © still uit video

Agenten schoten terecht op met nepwapen dreigende man in Doetinchem

DOETINCHEM - De agenten die eind augustus vorig jaar  in de Hamburgerstraat in Doetinchem een man hebben neergeschoten, hebben daarbij rechtmatig gehandeld. De politiekogels werden afgevuurd uit noodweer, zo concludeert het Openbaar Ministerie (OM) op basis van onderzoeksresultaten van de Rijksrecherche.

Agenten schoten in de nacht van maandag op dinsdag 29 augustus een 22-jarige man uit Doetinchem neer. 

Dit nadat de man met een wapen had gezwaaid in het centrum van de Achterhoekse stad. De man reageerde niet op roepen en waarschuwingsschoten, maar richtte het wapen juist op agenten. Daardoor was de politie genoodzaakt hem neer te schieten. Hij werd geraakt in zijn onderbuik.

Tekst gaat verder onder de video.

'Verdedigend karakter'

De Rijksrecherche deed onderzoek naar het afvuren van de politiekogels. Het OM concludeert op basis van de resultaten dat 'het gebruik van het dienstwapen een verdedigend karakter had. De man bleef de politie bedreigen, waarbij het leek of hij het wapen doorlaadde', zo meldt het Openbaar Ministerie. 'Bovendien hebben de agenten laag geschoten, wat getuigt van voldoende tactisch inzicht en zelfbeheersing'.

Naar later bleek had de man een nepwapen bij zich, maar volgens het OM doet dit aan de dreiging die van de man uitging niets af. Ook konden de agenten van die afstand en in het donker niet zien dat het om een imitatiewapen ging.

Niet vervolgd

Volledig scherm
Het kogelgat in de ruit van Cool Cat in Doetinchem. © DG

De Doetinchemmer werd na het schietincident naar het ziekenhuis gebracht en later aangehouden op verdenking van wapenbezit en bedreiging. Hij is op de hoogte gesteld van het besluit van het OM, die ook nog bezig is met een rechtszaak tegen hem.

Ook de agenten die betrokken waren bij de schietpartij in Doetinchem, hebben de beslissing te horen gekregen. Zij worden nu definitief niet vervolgd.

  1. Stadse Fratsen: Buurjongen
    Column

    Stadse Fratsen: Buurjongen

    ,,Wordt-ie net zo goed als Ard en Keessie en gaat-ie later ook naar de Olympische Spelen?'' ,,Dat hopen we natuurlijk wel.'' De vraag wordt gesteld door een tante van mij, zittend aan onze tafel in de woonkamer. Het antwoord komt van de buurvrouw die iets verderop woont aan de weg tussen Baak en Steenderen en deze zondagmiddag ook op bezoek is. De buurvrouw staat in het gat van de deur en is op weg naar huis, maar blijft hangen nu er vragen worden gesteld over haar zoon. Ik - zo jong dat ik nog geen Olympische Spelen bewust heb meegemaakt - zit ook aan tafel en kijk van de tante naar mijn buurvrouw. Met open mond, want Ard en Keessie ken ik van de tv. De buurvrouw vertelt dat Cock, haar zoon, deze vrije zondagmiddag traint in Apeldoorn. Niet op een ijsbaan maar in een flatgebouw. Hij rent de trappen op en wandelt daarna weer kalmpjes naar beneden. Om maar net zulke schaatsspieren te krijgen als Ard en Keessie. Tien jaar later - in 1979, zo ontdekte ik deze week toen ik wat woorden combineerde op google - stap ik samen met een vriend op een zaterdagmorgen in de bus die vertrekt van een plek vlakbij het huis van Cock. De bus is gehuurd door de buurt. De chauffeur brengt ons van Steenderen naar Heerenveen waar het NK Schaatsen voor allrounders wordt gehouden. Cock rijdt rond op de onoverdekte baan van Thialf. We staan laag in een bocht en klappen hard in onze handen als hij voorbij komt. Hij eindigt na twee dagen schaatsen als zestiende. Zo goed als Ard en Keessie is onze buurjongen nooit geworden. Hij heeft de Olympische Spelen ook nimmer gehaald. Maar hij is, denk ik, wel de enige die ik ooit heb gekend die ervan heeft mogen dromen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek