Volledig scherm
Bezoekers van Huntenkunst bekijken werken van Stefan Berger uit Zweden. Foto Theo Kock

Alleen model Christien heeft het koud

DOETINCHEM - "Ik vind het een grote verbetering bij andere jaren. Het bleef tenslotte toch een koeienstal", zegt de Doetinchemse kunstenaar Amit Bar over de vorige editie van Huntenkunst.

Dit jaar zit hij met 140 collega's in de tennishal op Sportpark Zuid.

Bij stand nummer 63 ligt papier op de grond. De groene verfspatten verraden dat bodypaint-artist Bar al aan het werk is geweest. "Het kacheltje is voor mijn model Christien Paumen. Ze heeft het koud." "Het tocht hier", zegt het groene model. "De verf is nat en als het dan tocht krijg je het koud. Daar heb ik anders nooit last van."

Amit Bar is heel tevreden over de nieuwe hal. "Ik vind het een grote verbetering. De vloer dempt het geluid meer, zodat er geen echo meer is. Bovendien staat het chiquer dan die oude vloer in de Houtkamphal. Ik vind dat de kunstenaars hier meer tot hun recht komen."

Er mag de laatste maanden dan veel geklaagd zijn over de sloop van de Houtkamphal, de meeste kunstenaars vinden de nieuwe omgeving een verademing. Een punt van kritiek keert elke keer weer terug en dat is dat er geen daglicht binnen komt.

Etser Wim van der Meij uit Zutphen demonstreert hoe hij een ets maakt. Hij heeft de drukpers dit jaar voor het eerst bij zich. Als hij het papier verwijdert komt er een prachtig gedetailleerd plaatje van de kerk van Oud-Zevenaar te voorschijn. Aan de wanden van zijn stand zijn etsen te zien van Amsterdam, Zutphen en Deventer. "Deze hal is strakker en moderner dan de vorige. Een ander voordeel is dat de hal minder afleidt dan de Houtkamphal. Voor een kunstenaar is dat prettig." Marian Meerbeek uit Den Haag denkt ook met enige weemoed aan de Houtkamphal terug. "De vorige hal had toch meer sfeer. Niet dat ik niet tevreden ben, maar het was wat warmer", zegt de kunstenares. Ze exposeert kleding gemaakt van bladeren. "Je kunt het vergelijken met de manier waarop papier is vervaardigd. Papier is net als dit materiaal een natuurproduct. Of je het kunt aantrekken? Dat vragen er meer, maar dat kan niet. Het zijn kunstobjecten."

Bezoekster Marie Claire Bouyeure uit Arnhem is het met Marian Meerbeek eens als het gaat over de sfeer in de hal. "Ik heb het gevoel dat de Houtkamphal toch wat intiemer was. Ik vind deze hal wat koeler ogen."

Ze bezoekt Huntenkunst samen met Vincent Lambooy uit Beek. Hij zit meer op de lijn van Wim van der Meij en Amit Bar. "De hal lijkt wel een klein beetje op de Houtkamphal met die houten spanten. Het oogt alleen wat netter. Persoonlijk spreekt me dat wat meer aan."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek